Zemětřesení v Maroku si vyžádalo stovky mrtvých.

Zemětřesení v Maroku si vyžádalo stovky mrtvých. Zdroj: Reuters

Zemětřesení v Maroku. (9.9.2023)
Lidé před smrtícím zemětřesením utekli na otevřená prostranství.
Lidé před smrtícím zemětřesením utekli na otevřená prostranství.
Lidé před smrtícím zemětřesením utekli na otevřená prostranství.
Lidé před smrtícím zemětřesením utekli na otevřená prostranství.
20
Fotogalerie

Přes 1000 mrtvých si zatím vyžádalo zemětřesení v Maroku, nejvíce zasažené jsou horské oblasti

Marocké pohoří Vysoký Atlas zasáhlo v pátek pozdě večer silné zemětřesení, které za sebou podle ministerstva vnitra zanechalo nejméně 632 mrtvých. V nemocnicích ošetřují 329 zraněnýchí. Předchozí údaj o 296 mrtvých se vztahoval k místní druhé hodině ranní (03:00 SELČ). Silné otřesy poškodily budovy ve velkých městech a od Rabatu po Marrákeš vyhnaly zpanikařené lidi do ulic. Největší škody podle marockých úřadů ale nastaly mimo města. České ministerstvo zahraničí nemá informace o obětech z řad českých občanů.

Ohnisko zemětřesení bylo v hloubce 18,5 kilometru, zhruba 70 kilometrů jihozápadně od Marrákeše a 60 kilometrů severovýchodně od města Tarúdant. Nejblíže epicentru se nachází Marrákeš. Ve staré části tohoto města, které je na seznamu světového dědictví UNESCO, se zřítily některé budovy a místní televize ukazovala snímky spadlého minaretu s troskami ležícími na rozbitých autech. Ještě před příjezdem těžké techniky se lidé snažili rozebírat sutiny rukama, píše agentura Reuters.

Otřesy byly silně cítit také v Rabatu a Casablance, podle místního úředníka je však většina mrtvých v okolních špatně dostupných horských oblastech.V zasažené části podle stanice Al-Džazíra žije osm až deset milionů lidí, konkrétně jde o provincie Marrákeš, Azilál, Tarúdant, Sáfí a Varzázát.

"Země se třásla asi dvacet sekund. Dveře se samy otevíraly a zavíraly, když jsem se řítil z druhého patra," řekl agentuře Reuters Hamíd Afkir, který pracuje jako učitel v hornaté oblasti západně od epicentra poblíž města Tarúdant. Afkir poznamenal, že přišly ještě dodatečné otřesy.

Maročané zveřejňují neověřená videa, na kterých je vidět, jak se některé budovy mění v trosky. Turisté a další lidé natočili záběry zachycující evakuace restaurací v Marrákeši, zatímco z klubů zní dunivá hudba.

České ministerstvo zahraničí ČTK sdělilo, že cestovatelský systém Drozd registruje v Maroku 81 Čechů. Nejsou však informace o tom, že by Češi byli mezi zraněnými.

Americká geologická služba USGS uvedla, že zemětřesení mělo v době úderu předběžnou sílu 6,8 stupně. Marocká Národní seismická monitorovací a výstražná síť naměřila sílu sedm stupňů.

Rozdíly v počátečních měřeních bývají podle agentury AP běžné. Oba údaje by ale znamenaly nejsilnější zemětřesení v Maroku za poslední roky. Ačkoli jsou zemětřesení v severní Africe poměrně vzácná, v roce 1960 dosáhly otřesy v okolí marockého historického přístavu Agadir síly 5,8 stupně a zapříčinily tisíce obětí.

Podle portugalského Institutu pro moře a atmosféru a alžírské Agentury civilní obrany, která dohlíží na reakci na mimořádné události, bylo zemětřesení cítit až v Portugalsku a v Alžírsku.