Česká televize.

Česká televize. Zdroj: Blesk:Martin Přibyl

Jiří Ponikelský, šéf kanálu ČT Sport (4.9.2023)
Michal Fila, ředitel divize korporátních služeb ČT (4.9.2023)
Milan Fridrich, ředitel divize program ČT (4.9.2023)
Tereza Polachová, ředitelka divize obsah ČT (4.9.2023)
Petr Mrzena, ředitel divize zpravodajství a publicistiky ČT (4.9.2023)
12
Fotogalerie

Za Českou televizi si připlatíme. Vláda představila návrh na zvýšení koncesionářských poplatků

Koncesionářský televizní poplatek se od začátku roku 2025 pravděpodobně zvýší o 25 korun na 160 korun měsíčně a rozhlasový vzroste o deset korun na 55 korun za měsíc. Počítá s tím návrh takzvané velké mediální novely, na kterém se shodli zástupci vládní koalice. Na tiskové konferenci to dnes uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS)

Podle něj se rozšíří také počet plátců. Nově budou televizní a rozhlasový poplatek platit ti, kteří disponují jakýmkoliv zařízením, které umožňuje příjem veřejnoprávních médií, tedy i mobilem nebo počítačem. Hospodaření České televize i Českého rozhlasu bude nově moci kontrolovat Nejvyšší kontrolní úřad.

České televizi tak vzroste výnos z poplatků z letos očekávaných 5,7 miliardy o 1,4 miliardy Kč po odečtení příjmu z končící výjimky platby DPH. U Českého rozhlasu příjem vzroste o 600 milionů korun ze stávajících dvou miliard korun.

Podle Baxy je finální návrh novel o České televizi, Českém rozhlase a rozhlasových a televizních poplatcích výsledkem zhruba roční práce v koalici. "Shodli jsme se na tom, jak zachovat kvalitu veřejnoprávního vysílání a jeho další rozvoj," dodal Baxa. Shoda podle něj byla i na tom, že financování veřejnoprávních médií by mělo být nezávislé na státním rozpočtu.

Televizní poplatek je již 15 let na stejné výši 135 korun a od té doby jeho reálná hodnota podle Baxy klesla na 72 Kč, rozhlasový poplatek 45 Kč se nezměnil 18 let a jeho hodnota je v současnosti poloviční.