Video placeholde

Nekorektní humor a stereotypy na hraně. Seriál Osada rozjíždí další chatařskou sezónu

Srovnalovi, Rubalovi, Krausovi, Južanovi, Rybákovi, samozřejmě proutník Franěk a nově i Kociánovi. Obyvatelé osady Záhoří načínají další chatařskou sezónu, ve které nebude nouze o obhroublý humor a stereotypy na hraně. Tak jak to mají Češi rádi.

První řada seriálu Osada byla hitem, jednotlivé díly měly sledovanost přes milion diváků. Částečně se to dalo čekat: seriálová tvorba scenáristy Petra Kolečka bývá úspěšná pravidelně, Osada se mohla pyšnit opravdu hvězdným obsazením rozklenutým přes tři generace a téma chataření je Čechům blízké nebo dokonce vlastní.

Osada ale uspěla ve velké míře i tím, že dokázala vystihnout důvody, proč mají Češi chataření tak v oblibě. Chataření znamená tak trochu smrádek, ale teploučko, hašteření, ale zároveň pocit, že se vlastně máme všichni rádi, a pocit rovnostářství: i když má někdo možná víc peněz nebo holek nebo zážitků, tady u rybníka jsme nakonec jeden jako druhý, vidíme si do talíře a tykáme si.

Není tedy překvapením, že Kolečko s Bajgarem nespravují, co není rozbité, a pokračují v nastaveném směru. I v druhé řadě seriálu tak zůstává půdorys osady, kam se sjíždějí obyvatelé z nejrůznějších sociálních skupin od (řekněme) bílé chátry po slušnou střední třídu až po milionáře. Společného mají kromě chataření hlavně to, že se rádi a často hádají. Přibylo několik nových postav, ale ty jsou jako všechny předchozí opět karikaturami a stereotypy: Franěk si přiveze chutňúčkú slovenskú milenku Gabiku, rodinu Kociánů vede táta taxikář s náležitě plebejským chováním...

Stálo by za to se Kolečka zeptat, nakolik postavy „homolkizuje“ ironicky a nakolik prostě cynicky proto, že ví, že to na diváky zabírá. Ale obojí je vlastně legitimním záměrem a proti záměrně primitivnímu humoru žádný dišputát. Problém je jinde: díly Osady se svou délkou nikdy neměly blížit hodině. Osada mohla sestávat ze svižných sitcomových pětadvacetiminutovek, ve dvojnásobné stopáži se ale každý byť povedený vtip, každý nosný motiv logicky ždíme dvakrát tak dlouho, než je únosné. Bazénový alarm na rybníku v prvním díle nové řady, to, že je apríl, v druhém a tak dále.

Naštěstí seriál drží pohromadě zmínění skvostní herci – Petra Nesvačilová, Jana Plodková, Stanislav Majer, Ivana Chýlková a další, kteří na neustálé opakování dávají trochu zapomenout. A v neposlední řadě je osvěžující, že při dnešní inflaci kriminálek a detektivek je Osada úplně jiným žánrem. Druhá řada Osady běží na ČT1 od 1. září a má deset dílů.