Video placeholde

Vlašák a francouzská elegance: Nový seriál ČT Oktopus přináší další nesourodou dvojici kriminalistů

Dvojice vyšetřovatelů v krimiseriálech bývají z různého těsta a kapitáni Dítě a Fáberová nejsou výjimkou. On stříhá metr do důchodu, živí se „vlašákem“ a spíš než na práci myslí na koníčky, ona je mladá, elegantní a ambiciózní. V sérii Oktopus, která běží v České televizi od 28. srpna, spolu řeší odložené případy Miroslav Krobot a Marika Šoposká.

Oktopus je zkratka pro Oddělení kontroly termínově ohrožených případů útvaru S, které se věnuje kauzám s blížícím se termínem promlčení. Oddělení je fiktivní, scenárista a režisér Jana Pachl (seriály Volha, Rapl a další) se při jeho vytváření nicméně inspiroval skutečným útvarem Tempus.

Případy prý reálné předlohy nemají, ale z definice – staly se před drahnou dobou – přenášejí diváka hluboko do minulosti. Třeba až do 90. let, kdy se odehrála kauza z úvodního dílu nazvaného Ztracený případ. Vraždu lichváře Karla Beránka, který byl ubitý instalatérskou trubkou, vyšetřovatelé spojí s časově blízkým vykradením pošty. Další případy se odehrávají například v uměleckém prostředí, v ragbyovém klubu nebo mezi kamioňáky.

Obsazení Miroslava Krobota a Mariky Šoposké funguje – hlavně díky kontrastu muže z lidu, který se živí vlašským salátem a dalšími nezdravými pokrmy, a odtažité elegance mladé ženy. Protagonisty naopak spojuje nepříliš uspořádaný osobní život. V opakujících se vedlejších rolích v Oktopusu dále hrají Kryštof Hádek jako nadřízený plukovník Schwarz či Jaromír Hanzlík coby penzionovaný major Plachta.

Třináctidílný Oktopus vysílá ČT1 od pondělí 28. srpna.