.

. Zdroj: Unsplash - towfiqu barbhuiya

Hackerský útok pokračuje. České banky postihly výpadky služeb, stopy vedou do Ruska

Výpadky webů a internetového a mobilního bankovnictví dnes postihly Raiffeisenbank a Monetu Money Bank. Oznámily to na sociální síti X, dříve twitteru. Zpomaleně fungují také internetové stránky pražské burzy, které čelily kybernetickému útoku už ve středu spolu s weby dalších pěti českých bank. Podle IT expertů za středečním útokem stáli hackeři z Ruska.

"Potýkáme se s výpadkem našich webových stránek, internetového a mobilního bankovnictví. Za vzniklé nepříjemnosti se omlouváme. Intenzivně pracujeme na řešení, tak aby byly naše služby opět brzy dostupné," uvedla na síti X před 09:30 Raiffeisenbank ČR. Moneta na stejné sociální síti ve stejnou dobu napsala, že od rána nefungují její webové stránky, internetové a mobilní bankovnictví. "Usilovně pracujeme na znovuobnovení všech našich systémů. Vaše peníze ani citlivá data v ohrožení nejsou. Omlouváme se za komplikace a děkujeme za pochopení," dodala.

Internetové stránky Burzy cenných papírů Praha měly ráno opět výpadky. Podle mluvčího burzy Jiřího Kovaříka pokračuje kybernetický útok, který web zahlcuje velkým počtem požadavků ve snaze vyřadit ho z provozu. Fungování webu je zpomalené, stránky se někdy načtou hned, někdy s prodlevou, řekl ČTK mluvčí. Obchodování není narušeno.

"Útok se přesměroval z jiných zemí," uvedl Kovařík. Přístup z jednotlivých zemí na web je možné omezit nebo úplně zakázat, hackeři ale pak začnou web zahlcovat odjinud, podotkl. Situaci podle mluvčího komplikuje to, že na fungování burzovního webu se podílí více dodavatelů. "Každý musí na tom udělat svůj dílčí úkon, vyzkoušet, jestli to pomohlo, a pokud ne, tak se hledá dál," dodal.

Ve středu dopoledne čelily kybernetickým útokům Komerční banka, Česká spořitelna, ČSOB, Air Bank a Fio banka. Měly výpadky internetového a mobilního bankovnictví nebo svých webů, České spořitelně útok zpomalil načítání webu. Bankám se většinou podařilo služby obnovit během dopoledne, ČSOB po 15:00. Web pražské burzy byl nedostupný od dopoledne až do podvečera.

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) ke středečním útokům uvedl, že dostupnost některých systémů českých bank ovlivnily DDoS útoky. Při takovém typu útoku počítače ovládané hackery zahltí napadený server velkým počtem dotazů, čímž ho vyřadí z provozu.