Evakuace turistů z Rhodosu (22.7.2023)

Evakuace turistů z Rhodosu (22.7.2023) Zdroj: ČTK / AP / Uncredited

Řecký ostrov Rhodos zasáhl obrovský požár.
Evakuace turistů z Rhodosu (22.7.2023)
Evakuace turistů z Rhodosu (22.7.2023)
Evakuace turistů z Rhodosu (22.7.2023)
Boj s požáry na Rhodosu (23.7.2023)
27
Fotogalerie

Požár na Rhodosu: Evakuovali na 19 000 lidí. Česko vysílá speciální tým. Některé cestovky ruší zájezdy

Šíření lesního požáru na ostrově Rhodos spustilo největší evakuační operaci, jaká kdy v Řecku probíhala, uvedla dnes místní policie. Z ohrožených oblastí bylo podle ní přepraveno asi 19 000 lidí. Ministerstvo zahraničí vyšle do Řecka dva členy speciálního konzulárního týmu, kteří budou asistovat českým turistům. Cestovní kanceláře Exim Tours a Fischer už oznámily, že ruší cesty na jih ostrova. Čedok nabídne změnu zájezdu či termínu lidem, kteří mají na jih Rhodosu odcestovat v pondělí. CK Blue Style uvedla, že ruší zájezdy na jih ostrova, nabídne klientům změnu termínu, místa či stornování zájezdu. ČTK to dnes řekli mluvčí společností. Lety na ostrov se podle Letiště Praha zatím neruší.

Živel vyhnal lidi z domovů a hotelů na jihovýchodě ostrova, kde se po několika dnech plameny přiblížily turistickým letoviskům Kiotari a Lardos. Podle policie bylo 16.000 lidí evakuováno po souši a dalších 3000 po moři. Mezi evakuovanými byli i Češi, kterých se na ostrově podle českého velvyslanectví v Aténách nachází několik tisíc.

Žádné oběti hlášeny nejsou, několik lidí bylo pouze krátce hospitalizováno s dýchacími problémy. Agentura AFP dnes přišla s informací, že před plameny muselo prchat až 30.000 lidí, zdroj tohoto součtu však nebyl jasný. Lokální politik Panagiotis Dimelis v rozhovoru s televizí Skai TV označil situaci za bezprecedentní.

Speciální tým z Česka

Ministerstvo zahraničí vyšle do Řecka dva členy speciálního konzulárního týmu, kteří budou asistovat českým turistům. Dva důstojníky na místo pošlou také hasiči. Na twitteru to po jednání se zástupci cestovních kanceláří uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). „O situaci jsem informoval premiéra a ostatní členy vlády, v kontaktu jsme také s německými kolegy kvůli případné evakuaci českých občanů," napsal ministr.

Pro turisty, kteří byli kvůli požárům evakuováni z turistických letovisek na jihovýchodě ostrova Rhodos, zatím není potřeba posílat letecký speciál. Letiště na severu ostrova funguje normálně. Větší problém je s dopravou po samotném ostrově, chybí taxíky a autobusy částí území neprojedou. Ministerstvo proto nyní řeší hlavně to, jak dostat turisty na letiště. Desítky turistů také přišly o své cestovní doklady. Řecká policie by jim měla vydat potvrzení o ztrátě dokladů, s kterým budou moci odcestovat. V rozhovoru s ČTK to řekl Martin Smolek, vrchní ředitel právní a konzulární sekce ministerstva zahraničních věcí (MZV).

Podle odhadů ministerstva zahraničí je na ostrově nyní asi 4000 až 5000 českých turistů. Velké části se ale evakuace netýká, jsou v oblastech, které požáry neohrožují.

Video placeholde
Video požáru na Rhodosu, které Reflexu zaslal jeden z českých turistů • Ondřej Bohata

Cestovní kanceláře Exim Tours a Fischer už oznámily, že ruší cesty na jih řeckého ostrova Rhodos, kde požár vypukl. Zákazníkům, kteří měli odletět dnes ráno, v sobotu cestovní kanceláře nabídly bezplatné storno nebo změnu na jiný zájezd. Klienty, kteří byli v sobotu na Rhodosu evakuováni a dnes měli odletět, se podařilo dostat do Česka. Čedok nabídne změnu zájezdu či termínu lidem, kteří mají na jih Rhodosu odcestovat v pondělí. ČTK to dnes řekli mluvčí společností. 

Klienty CK Fischer a Exim Tours, kteří uvázli v požárem zasažených oblastech Rhodosu, dopraví do ČR repatriační let. Letadlo Smartwings odletí v noci. Let je podle mluvčího CK Fischer Jana Bezděka určený pro klienty, kteří byli evakuovaní z jihu ostrova během pátečního večera. „Zohledníme samozřejmě i třeba zdravotní stav klientů, to jestli jde o rodinu s dětmi nebo seniory," dodal.

Na sociálních sítích si lidé stěžují na nedostatek informací v souvislosti s naplánovanými zájezdy na Rhodos. Někteří uvádějí, že mají v nejbližších dnech odletět z Česka na Rhodos na dovolenou a cestovní kanceláře jim tvrdí, že zájezd nebude zrušen. Bezděk uvedl, že obvolávají klienty podle data odletu, další termíny tak budou řešit podle vývoje situace na ostrově. „Prosíme tedy ty, kteří mají na Rhodos odletět až v průběhu následujícího týdne, aby v tuto chvíli neblokovali linky na našem call centru," uvedl Bezděk.

Speciální linka pro turisty na ostrově

Mluvčí Čedoku Kateřina Pavlíková řekla, že cestovní kancelář měla na ostrově asi 300 evakuovaných klientů, kteří jsou v náhradních hotelech nebo v evakuačních centrech. „Většina lidí však má rezervované pobyty v jiných částech ostrova, kde nejsou žádná omezení," uvedla.

Český letecký dopravce Smartwings dnes vypraví evakuační let z řeckého ostrovu Rhodos do Bratislavy. Let si objednaly slovenské cestovní kanceláře, aby z místa dostaly své klienty. Letadlo odletí dnes v 18:55 místního času z Mezinárodního letiště Rhodos, sdělila ČTK mluvčí dopravce Vladimíra Dufková. Další lety pro slovenské cestovní kanceláře jsou podle ní v jednání.

Turisté, kteří pobývají na řeckém ostrově Rhodos sužovaném požáry, se mohou obracet na nouzovou linku českého velvyslanectví v Athénách. Telefonní číslo je +30 694 4733 769. Na twitteru o tom dnes informovalo ministerstvo zahraničí.

Cestovní kanceláře podle Martina Smolka z Ministerstva zahraničí deklarovaly, že budou vozit turisty pouze do částí ostrova, které zasažené ani ohrožené požárem nejsou. Ministerstvo je s kancelářemi nepřetržitě ve spojení, řekl.

Turistům, kteří mají zaplacený zájezd a mají na ostrov v blízké době odletět, doporučuje ministerstvo, aby se zaregistrovali do databáze Drozd. Úřad se pak s nimi může v případě potíží lépe spojit.

Mluvčí Letiště Praha Michal Procházka uvedl, že v noci přistály v Praze z Rhodosu dva lety, další přistál dopoledne. Všechna letadla byla společnosti Smartwings. Další let z Rhodosu přistane v Praze podle Procházky v noci. Dodal, že se zatím lety z řeckého ostrova neruší a nemění.

Procpala jsem se někomu pod nohama

Řecká média popisovala chaotický vývoj v oblíbené letní destinaci, včetně omezeného přístupu k informacím i příletu dalších turistů. Řečtí hasiči se lidem omluvili a varovali, že situace by se mohla kvůli nepříznivým povětrnostním podmínkám zhoršit, napsala zpravodajská společnost BBC.

Podle policie ovšem samotná evakuace probíhala hladce. „Všichni, především turisti, se řídili našimi pokyny," citovala z policejního prohlášení AFP. „Je to největší evakuace, jaká kdy byla v Řecku provedena," uvedla policie. Řecká vláda podle AP hovořila o „největší evakuaci před lesním požárem v zemi“.

Podle agentury DPA mají za sebou lidé na Rhodosu „chaotickou noc“. Evakuace probíhala po vodě i po souši, přičemž zasaženým byly k dispozici školy, sportovní haly, trajekty či hotely v bezpečnějších částech ostrova. Řecká média přinášela snímky zástupů turistů s kufry čekajících na odvoz i desítek lidí spících na palubovce krytého basketbalového hřiště.

„Zatímco jsme čekali, oheň se přesouval k pláži, ale pláž byla slepá ulička," líčila evakuaci jedna britská turistka. Když na místo dorazila loď, „procpala jsem se někomu pod nohama a nastoupila jsem“.

Omluva hasičů

Český ministr zahraničí Jan Lipavský dnes ráno situaci na místě označil za komplikovanou a dodal, že elektrické i mobilní sítě na Rhodosu mají výpadky. Řecké úřady zřídily zvláštní krizové telefonní linky, na které se mohou obracet zahraniční turisti.

Britský turista řekl BBC, že byl z hotelu evakuován kolem druhé hodiny ráno, aniž by měl informace od letecké společnosti či hotelového personálu. Podle místostarosty ostrova Thanasise Virinise mezitím na místě přistály nové spoje s turisty.

Mluvčí řeckých hasičů Yannis Artopoios se v rozhovoru s BBC za „chaos“ omluvil a zásah proti požáru označil za nejsložitější, jakému kdy útvar čelil. Plameny se na Rhodosu šíří od úterý a pohání je silný vítr. Na místo o víkendu dorazily posily ze Slovenska a Rumunska; slovenští hasiči na facebooku situaci popsali jako extrémně náročnou. Práci podle nich komplikovala i více než 40stupňová vedra a neutichající vítr.

Řecko zažívá v těchto dnech vlnu veder, která by svou délkou mohla vytvořit nový rekord. Hasiči v zemi během 24 hodin zaznamenali 46 nových požárů, píše AFP.