Stovky turistů na řeckém ostrově Rhodos se dnes odpoledne musely evakuovat kvůli velkému lesnímu požáru

Stovky turistů na řeckém ostrově Rhodos se dnes odpoledne musely evakuovat kvůli velkému lesnímu požáru Zdroj: Forecast Weather Greece

Stovky turistů na řeckém ostrově Rhodos se dnes odpoledne musely evakuovat kvůli velkému lesnímu požáru
Stovky turistů na řeckém ostrově Rhodos se dnes odpoledne musely evakuovat kvůli velkému lesnímu požáru
Požár na Rhodosu (22.7.2023)
Požár na Rhodosu (22.7.2023)
Požár na Rhodosu (22.7.2023)
9
Fotogalerie

Rhodos drtí ohnivé peklo. Evakuovány byly tisíce lidí včetně Čechů. Další lety na ostrov se zatím neruší

Řecký ostrov Rhodos, který je jednou z nejoblíbenějších letních dovolenkových destinací českých turistů, aktuálně čelí mohutným požárům. Kvůli nim dnes byly ze svých domovů a hotelů evakuovány tisíce místních lidí i zahraničních turistů, především z letovisek Kiotari a Lardos. Jsou mezi nimi i Češi, což potvrdilo i Ministerstvo zahraničí. Podle mluvčí cestovní kanceláře Čedok Kateřiny Pavlíkové jsou čeští turisté evakuováni do bezpečí. Velká část ostrova je kvůli bezpečnostnímu odpojení jihorhodoské elektrárny bez elektrického proudu. 

Požáry sužují Rhodos již pátý den, nicméně v minulých dnech se držely v hornatém vnitrozemí ostrova. Avšak díky abnormálně vysokým teplotám (které již mnoho dní překračují 40 stupňů), suchu a velkému větru se plameny začaly šířit pobřeží a místní úřady proto musely nařídit evakuaci tří hotelů v oblasti letoviska Kiotari. Na stovky turistů podle místních médií čekají v postižených oblastech autobusy, které je mají dopravit do bezpečí. Přesto již na pláži Lardos v jižní části ostrova řecká pobřežní stráž nasadila řadu plavidel pro případ, že by byla nutná evakuace celého ostrova. 

„Můžeme potvrdit, že rozsáhlé požáry se týkají i většího počtu českých turistů na ostrově Rhodos. Kolegové ze zastupitelského úřadu v Athénách jsou v kontaktu s cestovními kancelářemi, které mají v místě požáru české občany. V pohotovosti je také honorární konzulát přímo na ostrově," uvedla pro ČTK Mariana Wernerová z odboru komunikace ministerstva zahraničí. „Čeští turisté jsou v tuto chvíli evakuováni podle pokynů řeckých úřadů, a to po moři. Jde o rozsáhlou záchrannou akci řecké pobřežní stráže," dodala.

Evakuaci českých turistů do bezpečí potvrdila pro web reflex.cz i mluvčí cestovní kanceláře Čedok Kateřina Pavlíková. „Naši klienti byli z několika hotelů v oblasti Lardos nebo Kiotari evakuováni do bezpečí. Evakuaci řídí místní úřady a bezpečnostní složky. Ostatní, kteří bydlí v jiných letoviscích na Rhodosu, pokračují ve své dovolené,“ uvedla.

Video placeholde
Požáry na Rhodosu: Evakuace turistů (22.7.2023) • reprofoto Twitter AlertChannel

Mluvčí místních hasičů Yannis Atropios dnes odpoledne uvedl, že s plameny na ostrově bojují necelé dvě stovky hasičů a 40 požárních vozů a ze vzduchu operují tři letadla a pět vrtulníků. Mezi hasiči jsou kromě místních již požárníci ze Polska, Slovenska, Rumunska či Bulharska.

Řadě českých turistů končí na Rhodosu dovolená v pondělí a další by měli týž den na Rhodos z českých letišt odcestovat. Čedok plánuje, že vše proběhne beze změn. „Další odlety by se měly realizovat dle plánu, většina turistů míří do jiných lokalit, navíc se letadly vrací turisté zpátky domů. Pokud nebudou hotely v dotčených oblastech přijímat klienty, budeme pro ně hledat náhradní ubytování, vše koordinujeme s partnery a konzulátem na místě,“ uvedla Pavlíková. „Podle aktuálních informací z místa by se měl dostat požár v této oblasti Rhodosu pod kontrolu, zasahují tam i mezinárodní hasičské týmy. Většina klientů má rezervované pokoje v jiných částech ostrova. Případy budeme řešit individuálně, jedná se však o vyšší moc,“ uzavřela mluvčí Čedoku.