Vizualizace, jak mohla vypadat imploze ponorky Titan.

Vizualizace, jak mohla vypadat imploze ponorky Titan. Zdroj: reprofoto Twitter

Vizualizace, jak mohla vypadat imploze ponorky Titan.
Technické parametry ztracené púonorky Titan
Jedna z posledních fotografií ponorky Titan před cestou k vraku Titaniku.
4
Fotogalerie

Imploze je neuvěřitelně rychlá, posádka by nic necítila, uvádí k ponorce Titan experti

atastrofická imploze, taková, která s největší pravděpodobností zpečetila osud posádky ponorky Titan na cestě k vraku Titaniku, je neuvěřitelně rychlá a nastane během pouhého zlomku milisekundy. Stanici CNN to řekla Aileen Maria Martyová, bývalá námořnice a nyní vyučující na americké Floridské mezinárodní univerzitě (FIU). Zatím není jasné, co přesně implozi Titanu způsobilo, pokud by se ale jednalo například i jen o drobné narušení vnějšího pláště, ponorka by čelila tlaku odpovídajícímu hmotnosti Eiffelovy věže, napsal server BBC.

Podvodní robot dnes ráno našel záď ponorky, oznámila pobřežní stráž. Tím je podle ní jasné, že není naděje na přežití posádky. Pobřežní stráž předpokládá, že ponorka implodovala poblíž vraku Titaniku. Ukazují na to údajně trosky objevené na dně Atlantického oceánu. Nalezeno bylo pět různých velkých kusů, které vypadají jako zbytky plavidla.

Pobřežní stráž uvedla, že bude pokračovat ve zkoumání oblasti, kde byly trosky nalezeny. Na místě zůstanou roboti sbírající informace.

Podle pobřežní stráže je příliš brzy na to říci, kdy k implozi došlo. Zvuky, které senzory zaznamenaly v úterý a ve středu, ovšem pravděpodobně s ponorkou nesouvisely.

Trosky byly nalezeny ve vzdálenosti přibližně 490 metrů od přídě Titaniku, který spočívá na mořském dně v hloubce kolem 3800 metrů od svého ztroskotání v roce 1912.

Imploze nastane okamžitě

"Celá ponorka by se zhroutila sama do sebe dříve, než by si lidé uvnitř vůbec uvědomili, že nastal nějaký problém," řekla Martyová. "Nakonec z tolika způsobů, jak můžeme zemřít, je tento bezbolestný," dodala.

Ponorka Titan sloužila k přepravování bohatých turistů k vraku legendárního zaoceánského parníku. Na svou poslední cestu se vypravila minulý týden v neděli a kontakt s doprovodnou lodí ztratila krátce po ponoření. Po plavidle zhruba 700 kilometrů jižně od kanadského ostrova Nový Foundland pátraly lodě, letadla, dálkově ovládané ponorky, robotické mechanismy určené k práci v hlubinách a další zařízení. Ve čtvrtek večer americká pobřežní stráž uvedla, že pětičlenná posádka zřejmě zahynula při implozi, která nastala už v neděli.

Není jasné, v jaké hloubce se ponorka v době nehody nacházela. Vrak parníku leží na oceánském dně 3,8 kilometru pod mořskou hladinou a Titan ztratil kontakt s doprovodnou lodí zhruba hodinu a 45 minut po začátku jinak dvouhodinového sestupu. V hloubce, kde leží Titanic, působí tlak 381 fyzikálních atmosfér - tedy několikasetnásobně větší, než na hladině, řekl CNN Rick Murcar z americké Národní asociace jeskynních potápěčů (NACD).

Hlavní otázkou vyšetřování neštěstí nyní bude, zda příčinou bylo selhání konstrukce. Tlak panující v této hloubce by znamenal, že v takovém případě došlo k "velmi silné implozi hlavního těla ponorky," řekl BBC Blair Thornton z anglické Southamptonské univerzity. Přirovnal tento tlak k drtivé hmotnosti pařížské Eiffelovy věže, která je odhadována zhruba na 10.100 tun.

Dostupné informace a nalezené trosky odpovídají "katastrofické implozi" i podle anglického kontraadmirála Johna Maugera. Dálkově řízená plavidla totiž na dně oceánu našla dvě oblasti trosek, z nichž jedna obsahovala záď ponorky a druhá konstrukci na spodní části plavidla, což naznačuje, že se roztrhlo na kusy.

Úřady, které budou pověřené vyšetřováním nehody, se podle bývalého kapitána ponorky britského královského námořnictva Ryana Ramseyho pokusí shromáždit co největší množství trosek.

"Neexistuje žádná černá skříňka, takže nebudeme schopni vysledovat poslední pohyby samotného plavidla," uvedl Ramsey, podle kterého se ale jinak postup vyšetřovatelů neliší například od prověřování havárie letadla.