Rishi Sunak se stal novým britským premiérem (25.10.2022)

Rishi Sunak se stal novým britským premiérem (25.10.2022) Zdroj: Reuters

Dalším kandidátem na kolosální požár je Westminsterský palác v Londýně. Jeho části jsou ještě starší než Notre-Dame a zoufale potřebuje rekonstrukci
 Rishi Sunak v Downing Street.
Sídlo premiérky v Downing Street 10 ráno po volebním debaklu
- Zatímco britskou vládu nyní čeká mnoho personálních změn, post "vrchního myšilova" v sídle premiérů v Downing Street ale bude i nadále zastávat populární kocour Larry.
Britský premiér Rushi Sunak s manželkou.
7
Fotogalerie

Britové neumějí počítat a podle premiéra Sunaka to tamní ekonomiku stojí ročně miliardy

Britský premiér Rishi Sunak chce zavést povinné hodiny matematiky ve školách až do 18 let. Britové totiž podle něj neumějí počítat, což má dopady na jejich postavení na pracovním trhu a na ekonomiku.

Skupina poradců včetně matematiků a lidí z byznysu podle BBC zkoumá, jak a co se z matematiky v britských školách momentálně vyučuje. Zvažují také, zda bude nutné zavést i nové způsoby prověřování matematických znalostí u studentů.

Předseda vlády v projevu připustil, že pro takové záměry bude potřeba více kvalitních učitelů předmětu, jak namítá opozice. To se ale podle jeho slov nestane jen tak přes noc. Sunak také

chce, aby všichni školáci studovali nějakou formu matematiky až do 18 let, byť to nebude povinné na té nejvyšší úrovni.

Je to v pořádku?

V projevu ke studentům, učitelům a podnikatelům v Londýně Sunak řekl, že děti riskují, že budou znevýhodněné na trhu práce, na kterém se bez pevných základů v matematice neobejdou. Podle něj ve společnosti převládá pocit, že být špatný v matice je v pořádku. Ale pokud jde o matematickou vzdělanost, ta je ve Spojeném království jedna z nejnižších ve vyspělém světě. Špatná numerická gramotnost se podle něj ukázala pro zaměstnavatele problémem a stojí ekonomiku „desítky miliard ročně“.

Opoziční strany nicméně namítají, že takové plány se neobejdou bez náboru učitelů matematiky. A podle labouristů jsou tyto cíle dlouhodobě přehlíženy. Mluvčí liberálních demokratů pro vzdělání Munira Wilsonová prohlásila, že není potřeba maturity z matiky, aby člověk poznal, že takové plány v součtu nevyjdou.           

Premiér už v tomto týdnu ustavil komisi expertů, která má za úkol sestavit nový učební plán pro žáky od 16 do 18 let. Učitelé by navíc měli splňovat i lepší matematické kvalifikační standardy.