Andrej Babiš a farma Čapí hnízdo

Andrej Babiš a farma Čapí hnízdo Zdroj: Archiv Blesku

Farma Čapí hnízdo
Farma Čapí hnízdo
Farma Čapí hnízdo
Farma Čapí hnízdo
Farma Čapí hnízdo
8
Fotogalerie

Vyjde Čapí hnízdo do ztracena? Reklamní větev kauzy už je možná promlčená

Zatímco prvoinstanční soud dotační větve kauzy Čapí hnízdo dopadl zproštěním obžaloby, možná se ptáte, jak to vypadá s druhou, tzv. reklamní kauzou, která se týká Babišových lidí. Manažeři firem z holdingu Agrofert jsou podezřelí z toho, že prostřednictvím fiktivní reklamy na farmě Čapí hnízdo krátili daně.

Naposledy bylo o reklamní větvi kauzy Čapí hnízdo více slyšet loni v létě. Městské státní zastupitelství v Praze koncem července trestní stíhání odložilo. Spokojilo se s tím, že do nějaké míry byla reklama na farmě Čapí hnízdo realizována, takže nešlo o čistě fiktivní službu. Náklady holdingových firem nebyly neobvyklé, nebyly centrálně řízené, a navíc zřejmě šlo spíše o sponzoring nežli reklamu.

Ani po pěti vypracovaných znaleckých posudcích se ale nepodařilo doložit rozsah reklamních služeb. Stále tedy není jasné, jestli za peníze vynaložené na reklamu holdingové firmy od farmy Čapí hnízdo skutečně dostávaly adekvátní plnění nebo jestli byla reklama realizována v jakémsi minimálním rozsahu jen tak na oko, aby se právě neřeklo, že jde o krácení daní.

Zřejmě i z toho důvodu se tak letos v únoru do věci vložilo Vrchní státní zastupitelství v Praze. Věc vrátilo vyšetřovatelům, aby zadali nový revizní znalecký posudek. Čím přesně by se měl znalec v posudku zabývat, zatím není známo, ale je pravděpodobné, že jde právě o rozsah realizované reklamy na farmě pro firmy z Agrofertu.

Vyšetřovatelé mají také vyčkat na rozhodnutí finančního ředitelství, které řeší odvolání firem z holdingu Agrofert, kterým byla finančními úřady doměřena daň (bohužel však z veřejně dostupných zdrojů není zjistitelná její výše). Rozhodnutí o odvolání proti doměření daně by vyšetřovatelům také mělo poskytnout vodítko ke skutečnému rozsahu realizované reklamy a případnému krácení daně.

Pozdě Babiše honit

Jenže výše případného krácení daní má význam především pro otázku promlčení, neboť promlčecí doba se v tomto případě bude odvíjet právě od rozsahu potenciální škody.

Nejdelší promlčecí doba, tedy 15 let, bude dána pouze tehdy, bude-li trestným činem způsobena škoda velkého rozsahu, tedy škoda dosahující částky nejméně deset miliónů korun.

V případě škody přesahující milión korun bude promlčecí doba 10 let, a reálně tak hrozí, že v době případného zahájení trestního stíhání bude již odpovědnost pachatele (či pachatelů) promlčena. Při škodě nižší než milión korun pak bude promlčecí doba 5 let, což již s jistotou možnost zahájení trestního stíhání vylučuje.

Co to tedy pro reklamní větev kauzy Čapí hnízdo znamená? K zahájení trestního stíhání ještě může teoreticky dojít, pokud se prokáže podezření na opravdu významnou škodu, tedy zkrácení daně o více než 10 milionů Kč. Pokud to bude méně, bude už případná trestní odpovědnost tehdejších manažerů promlčena.

Autor je advokát právní kanceláře Kučera & Associates