Bijan Sabet, nový velvyslanec USA v Česku

Bijan Sabet, nový velvyslanec USA v Česku Zdroj: Twitter Bijana Sabeta

Bijan Sabet (53): Nastávající velvyslanec USA v Česku

Americký prezident Joe Biden nominoval svého velvyslance pro Česko v srpnu. Musí ho ještě schválit Senát USA a slyšení v této věci se před Výborem pro zahraniční vztahy konalo 29. listopadu. Má se za to, že schválení bude formalitou a nový ambasador – Bijan Sabet – bude potvrzen před koncem roku. V Česku ho pak můžeme přivítat zřejmě počátkem roku 2023. Jenže to je diplomatická ostuda, protože to bude dva roky poté, co odešel předchozí americký velvyslanec.

N ež si něco řekneme o Bijanu Sabetovi, je nutno zdůraznit, že v Praze se americký velvyslanec objevuje většinou za odměnu. V posledních několika dekádách to nebyl skoro nikdy kariérní diplomat, ale politický kandidát. Tedy člen prezidentovy strany, její sponzor nebo zasloužilý aktivista, či dokonce osobní přítel hlavy státu nebo jeho rodiny. Praha je totiž v Americe brána jako krásné město, rezidence amerického velvyslance je velkolepá a Česká republika je klidná a k Spojeným státům přátelská země. Být velvyslancem u nás tak může být snem každého Američana.

Kariérní diplomaté to samozřejmě mohou vnímat jako nefér hru. U politických velvyslanců pak platí, že pokud je prezidentem zvolen kandidát druhé strany, tak ambasador automaticky podává demisi v poslední den prezidenta v úřadě, tedy 20. ledna příslušného roku. Výhodou politického velvyslance tak je to, že přeskočí všechny profesionální diplomaty; nevýhodou, že z úřadu odchází spolu se svým prezidentem. Problémem v případě Česka je, že často uplyne dlouhá doba od nominace přes schválení Senátem až po nástup do funkce. V této době funkci velvyslance plní chargé d’affaires ambasády. Tomu tak bylo i teď. Jenže česká diplomacie to v zákulisí označuje ze strany USA za velmi nevhodné jednání.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!