Buckinghamský palác: Tisíce lidí pláče za zesnulou panovnici Alžbětu II.

Buckinghamský palác: Tisíce lidí pláče za zesnulou panovnici Alžbětu II. Zdroj: Reuters

1949 - Alžběta II. s princem Charlesem
Princ Harry dorazil na zámek Balmoral až po smrti královny.
Princ Harry dorazil na zámek Balmoral až po smrti královny.
Památku královny Alžběty II. uctili i fotbalisté před zahájením zápasu londýnského West Hamu a FCSB Steaua Bucharest.
Zemřela královna Alžběta II.: Lidé truchlící u hradu Windsor.
24
Fotogalerie

Král Charles III. truchlí kvůli smrti milované matky. Před palácem se shromáždily davy

Nový britský král Charles III. v prvním prohlášenípo smrti královny Alžběty II. uvedl, že truchlí kvůli odchodu vážené panovnice a milované matky. Alžběta II. zemřela dnes odpoledne ve věku 96 let na zámku Balmoral ve Skotsku. V Británii je nyní státní smutek, který potrvá do královnina pohřbu.

„V období smutku a přeměn bude mě i moji rodinu utěšovat vědomí toho, jakému respektu a široké oblibě se královna těšila," napsal syn zesnulé panovnice. Je si vědom toho, že její odchod těžce pocítí lidé v Británii i po celém světě.

Nový britský král dnešní večer stráví v kruhu rodiny na Balmoralu, v pátek odjede do Londýna a vystoupí s projevem k národu, uvedl jeho mluvčí.

Zpravodaj veřejnoprávní stanice BBC u královského dvora uvedl, že pro Charlese nejbližší dny přinesou protichůdné emoce. Na jednu stranu bude truchlit kvůli smrti své matky, na druhou stranu jeho osud dojde naplnění. Byl nejstarším a nejdéle působícím následníkem trůnu. Ve věku 73 let bude nejstarším člověkem, který se kdy stal britským králem.

Následníkem je nyní William

Následníkem trůnu se nyní stal Charlesův 40letý syn William, který má nově titul vévoda z Cornwallu, jeho manželka Katherine pak vévodkyně z Cornwallu.

Královský palác dnes odpoledne informoval, že lékaři jsou znepokojení královniným zdravotním stavem. Do zámku Balmoral se sjeli její nejbližší, až po oficiálním oznámení královnina skonu přijel Williamův mladší bratr, princ Harry.

Policie střežící zámek požádala lidi, kteří tam v posledních hodinách přišli, aby místo opustili. Na místě vládne opravdový klid, uvedl zpravodaj televize Sky News.

Video placeholde
Královna Alžběta navštívila Česko: Připomeňte si historické okamžiky • Videohub

Britská královská rodina významného člena ztratila naposledy loni v červnu, kdy ve věku 99 let zemřel Alžbětin manžel, princ Philip. Nyní truchlí znovu. Pro její členy to znamená, že jejich oficiální povinnosti budou zrušeny a vlajky na královských rezidencích a vládních budovách byly staženy na půl žerdi.

Královnino tělo bude převezeno do její rezidence Holyrood v Edinburghu. V tamní katedrále se v pátek nebo v sobotu uskuteční bohoslužba za účasti královské rodiny. Do Londýna bude rakev převezena vlakem, uvedla televize NBC na svých internetových stránkách.

Lidé přicházejí před Buckinghamský palác

Po zveřejnění informace o smrti britské královny Alžběty II., začali lidé shromáždění před Buckinghamským palácem v Londýně zpívat národní hymnu. Zatímco byla vlajka spouštěna na půl žerdi, mnozí propukli v pláč, uvedla televize Sky News.

Zprávu o královnině smrti připevnili k branám paláce dva zaměstnanci ve smutečních oblecích. Na stejném místě se objevují oznámení o narození potomka nebo o svatbě v královské rodině. Krátce poté dav třikrát královně provolal slávu a zatleskal. Později lidé začali provolávat slávu také novému králi Charlesovi III., nejstaršímu synovi zesnulé královny a novému panovníkovi.

Dav před královským palácem se neustále rozrůstá, řada médií z místa vysílá živě. Někteří lidé přišli sami, jiní ve skupinách s přáteli či rodinou. V Londýně prší, na místě je vidět záplava deštníků.

Když byla spuštěna vlajka na hradě Windsor, nastalo podle zpravodajského webu BBC ohromné ticho. „Žena vedle mě se rozplakala. Většinu odpoledne na Windsoru pršelo," popsala tamní situaci zpravodajka Helena Wilkinsonová.

Krátce před oznámením o smrti britské panovnice se nad Buckinghamským palácem objevila dvojitá duha, jedna žena oslovená BBC vyjádřila naději, že jde o dobré znamení. Duha se podle BBC ukázala také na hradě Windsor, ale až po oznámení.