Královna Alžběta II.

Královna Alžběta II. Zdroj: Reuters

Princezna Anna jako miminko s rodinou
Princ Philip s Alžbětou II.
Záběry ze zapovězeného dokumentu o královské rodině
Záběry ze zapovězeného dokumentu o královské rodině
Záběry ze zapovězeného dokumentu o královské rodině
29
Fotogalerie

Zemřela britská královna Alžběta II. Zažila premiéry Churchilla či Blaira, monarchii vedla 70 let

Buckinghamský palác, Londýn, Velká Británie, ale i celé společenství Commonwealthu se zahalilo do smutku. Ve věku 96 let dnes zemřela britská královna Alžběta II. Během své vlády zažila 15 premiérů a byla nejdéle vládnoucím panovníkem a hlavou anglikánské církve v historii Velké Británie a jedním z nejdéle vládnoucích monarchů celé historie světa. Alžběta II. v posledním období čelila zdravotním komplikacím, přesto se snažila dostát svým pracovním povinnostem a službě své zemi. Královna o rok a pět měsíců přežila svého manžela prince Philipa, vévodu z Edinburghu, který zemřel v dubnu roku 2021.

„Královna zemřela dnes odpoledne pokojně na zámku Balmoral," uvedl Buckinghamský palác. Na půl žerdi byla spuštěna také vlajka na hradu Windsoru, veřejnoprávní stanice BBC zahrála britskou hymnu.

Novým britským králem se stal nejstarší syn Alžběty II., princ Charles. „Dnes zůstane na Balmoralu a v pátek se vrátí do Londýna," informoval královský palác.

Zdravotní stav Alžběty II. se v posledních desítkách hodin zhoršil, její lékaři dnes dali najevo, že jsou jím znepokojeni. Následně se za královnou do zámku Balmoral ve Skotsku sjeli členové britské královské rodiny. Ještě v úterý přitom královna plnila pracovní povinnosti při výměně na premiérském postu.

Alžběta II., celým svým jménem Elizabeth Alexandra Mary, se narodila 21. dubna roku 1926 v Londýně. Jejími rodiči byli princ Albert, pozdější král Jiří VI., a Elizabeth Angela Marguerite Bowes-Lyon, pro kterou se v druhé polovině 20. století ustálilo oslovení Alžběta, královna-matka. Po svém narození byla Elizabeth až třetí v posloupnosti následnictví na britský trůn, nicméně po smrti svého dědečka Jiřího V. a vynucené rezignaci krále Eduarda VIII. dosedl v roce 1936 na britský trůn její otec Jiří VI. a ona se rázem stála následnicí trůnu.

V roce 1934 se budoucí královna Alžběta II. poprvé potkala se svým budoucím manželem Philipem, o pět let starším řeckým a dánským princem. Od roku 1939 si začali psát dopisy a v červenci 1947 bylo veřejně oznámeno jejich zasnoubení. Královská svatba se uskutečnila 20. listopadu 1947. Alžběta II. společně s princem Phillipem měli čtyři děti, z nichž nejstarší syn, princ Charles, je v nástupnické linii následníkem trůnu.

Po vypuknutí druhé světové války v roce 1940 pronesla mladá Alžběta první rozhlasový projev k dětem celého světa. V únoru 1945 se připojila k ženskému pomocnému sboru jako nižší důstojnice a cvičila se v řízení a údržbě vojenských nákladních vozidel. Jako automechanička dosáhla funkce mladší velitelky.

Britskou královnou se stala Alžběta II. po smrti svého otce Jiřího VI. 6. února 1952. Informaci o jeho úmrtí obdržela při návštěvě Keni, kde právě pobývala během cestě po zemích Commonwealthu. Po návratu do Londýna musela čekat v letadle, než přinesou černé šaty, aby v nich mohla vyjít ven. Od té doby prý vždy a všude cestovala s vhodným smutečním oděvem.

Během prvních let její vlády docházelo k urychlení procesu dekolonizace a mnoho zemí z Afriky či Asie získalo nezávislost na Velké Británii. V dnešní době je britský panovník kromě Spojeného království uznáván jako formální hlava státu v dalších 15 zemích, mezi které patří drobné ostrovy v Karibiku, ale i Austrálie, Nový Zéland či Kanada. Během její vlády čelila Velká Británie řadě vnitřních i zahraničích krizí, Alžběta II. však v politice zachovávala striktní neutralitu, přesto ale byla považována za důležitý svorník jednoty země.

Alžběta II. kromě svých oficiálních povinností byla i matkou a babičkou. Velice těžce nesla rozchody a následné rozvody tří ze svých čtyř dětí. Nejvíce mediálně propírané bylo soukromi korunního prince Charlese a jeho manželství s Dianou Spencerovou. Přestože v počátečních letech byl vztah mezi královnou a Dianou korektní s náznaky vřelosti, během následujících let ochladl. Mohla za to celá řada okolností včetně neurovnaného osobního života Charlese i Diany.

Díky svým povinnostem královna Alžběta II. hodně cestovala. V dubnu 1996 navštívila společně se svým chotěm i Českou republiku. Na návštěvu naší země ji pozval tehdejší prezident Václav Havel a během návštěvy královna zavítala i do Brna. Mimo jiné se osobně pozdravila s vdovami po českých letcích, kteří za 2. světové války sloužili v britském letectvu, a princ Philip se v uniformě důstojníka britského Královského letectva poklonil v Praze-Dejvicích památce československých letců. 

Královna Alžběta II. dlouhodobě patřila mezi nejpopulárnější členy královské rodiny. Velkým dílem k tomu přispíval i její manžel princ Philip. Manželský pár představoval stabilitu i kontinuitu a jejich manželství budilo hluboký respekt a úctu. Ačkoliv Philip již zemřel, královna se nestáhla z veřejného či politického života a vytrvala ve své službě vlasti. A činila tak až do konce svých dnů. Během jejího života Velká Británie prošla řadou změn a ona u většiny z nich byla jako panovnice. Její smrtí skončila jedna velká epocha, jedno velké období v dějinách lidstva.