Před 25 lety navštívila královna Alžběta II. Českou republiku.

Před 25 lety navštívila královna Alžběta II. Českou republiku. Zdroj: ČTK

Před 25 lety navštívila královna Alžběta II. Českou republiku. Na fotografii během slavnostní recepce s prezidentem Václavem Havlem.
Před 25 lety navštívila královna Alžběta II. Českou republiku.
Před 25 lety navštívila královna Alžběta II. Českou republiku.
Před 25 lety navštívila královna Alžběta II. Českou republiku.
Před 25 lety navštívila královna Alžběta II. Českou republiku. Na Karlově mostě s prezidentem Václavem Havlem.
10
Fotogalerie

Před 25 lety navštívila Alžběta II. Česko: Večeřela svíčkovou, nemoci šílených krav navzdory

Před čtvrt stoletím, 27. března 1996, zahájila třídenní státní návštěvu České republiky britská královna Alžběta II. a její manžel princ Philip. Byla to první oficiální návštěva britského panovníka v českých zemích. Hlavu Británie pozval do Česka tehdejší prezident Václav Havel a během návštěvy královna zavítala i do Brna.

Po příletu do Prahy předala tehdy sedmdesátiletá panovnice svému hostiteli, prezidentu Václavu Havlovi, Velkokříž britského Řádu Lázně, jedno z nejvyšších britských vyznamenání. Havel dekoroval královnu řádem Bílého lva první třídy s Řádovým řetězem, který přísluší jen hlavám států.

Svíčková navzdory riziku

První pražskou pamětihodností, kterou si v úvodu návštěvy královna a vévoda z Edinburghu prohlédli, byl Karlův most. Královský pár se pozdravil s Pražany a návštěvníky hlavního města, kteří na tuto událost čekali již dlouhou dobu před jejich příchodem. Vyvrcholením prvního dne návštěvy byla večeře na Pražském hradě, během které se v přípitku královna zmínila o Mnichovské dohodě jako o "jediném stínu", který česko-britské vztahy zatěžuje. Zajímavostí bylo, že hlavním chodem byla hovězí svíčková pečeně, která se servírovala v den, kdy česká vláda zakázala dovoz britského hovězího masa kvůli takzvané nemoci šílených krav.

Následující den se královna setkala s premiérem Václavem Klausem a předsedou Poslanecké sněmovny Milanem Uhdem a navštívila také Brno, kde jí rovněž vítaly davy nadšených lidí. Poslední den návštěvy si prohlédla pražskou Staroměstskou radnici a Pražský hrad, seznámila se s prací české pobočky Britské rady a v Betlémské kapli se setkala s britskou komunitou v Praze. Osobně se také pozdravila s vdovami po českých letcích, kteří za 2. světové války sloužili v britském letectvu. Princ Philip se v uniformě důstojníka britského Královského letectva poklonil v Praze-Dejvicích památce československých letců.