První fotografie tehdy třináctileté Alžběty a osmnáctiletého Philipa.

První fotografie tehdy třináctileté Alžběty a osmnáctiletého Philipa. Zdroj: vintag.es

První fotografie tehdy třináctileté Alžběty a osmnáctiletého Philipa.
Princ Philip a Alžběta II.
Princ Philip s královnou Alžbětou
Před 73 lety si Philip s Alžbětou řekli své "ano"
Fotografie ze svatby Alžběty a Philipa v roce 1947.
30
Fotogalerie

30 fotografií Alžběty II. a prince Philipa. Od první až po tu poslední

Celá Velká Británie si tento víkend připomíná manžela královny Alžběty II. prince Philipa, který skonal 9. dubna ve věku 99 let. Podle zdroje blízkého královské rodině s ním jeho žena byla až do posledního vydechnutí. Ostatně jako celý jejich společný život. 

Poznali se na svatbě společného příbuzného, když jí bylo osm a jemu třináct let. O pět let později, na půdě královské námořní akademie v Dartmouthu, mezi nimi přeskočila osudová jiskra. Následnice trůnu se do pohledného Řeka okamžitě bláznivě zamilovala a i když byla královská rodina nejprve proti, neústupná Alžběta se 20. listopadu 1947 ve Westminsterském opatství provdala za Philipa Mountbattena.

Ač spolu za ta léta překonali mnoho krizí, včetně těch manželských, strávili spolu Alžběta s Philipem neuvěřitelných 73 let. "Po celá ta léta mi jednoduše dodával sílu," řekla královna během oslav k 50. výročí jejich sňatku v roce 1997 na adresu svého chotě.

Podívejte se na fotografie ze společného života britské královny Alžběty II. a jejího manžela prince Philipa, vévody z Edinburghu.