Královna Alžběta II. slaví 70 let na trůnu

Královna Alžběta II. slaví 70 let na trůnu Zdroj: ČTK

Královna Alžběta II. slaví 70 let na trůnu
Královna Alžběta II. slaví 70 let na trůnu
Královna Alžběta II. slaví 70 let na trůnu, dostala řadu dárků
Královna Alžběta II. slaví 70 let na trůnu, dostala řadu dárků
Královna Alžběta II. slaví 70 let na trůnu, dostala řadu dárků
10
Fotogalerie

Dnes je královna Alžběta II. na trůnu přesně 70 let. Platinové výročí oslaví až v červnu, mimo jiné pudingem

Na britský trůn usedla 6. února 1952, aby po svém zesnulém otci Jiřím VI. zdědila obří koloniální impérium, které během její vlády zaniklo a nahradil jej Commonwealth. Zažila dosud 14 britských premiérů a zjevně už brzy podá ruku patnáctému; nejradši měla Winstona Churchilla, pak dlouho nic, pak Johna Majora. Alžběta II. je nejdéle vládnoucím monarchou v historii britského společenství, prvním, který slaví platinové výročí. Pokud to „vydrží“ do roku 2024, stane se nejdéle vládnoucím panovníkem světa.

Čtyřdenní červnové oslavy – od čtvrtku 2. do neděle 5. června 2022 – budou zjevně bombastické. Na celé čtyři dny bude vyhlášeno volno v podobě zvláštního státního svátku, obyvatelé britských ostrovů pak plánují překonat národní rekord v pořádání „Street Parties“ a doufají, že do ulic na oslavu královny vyrazí minimálně 10 milionů lidí. Proč ale čekat další čtyři měsíce?

1. KORUNOVACE

Dne 6. února 1952 sice zemřel král Jiří VI., oficiální korunovace Alžběty II. se ale konala až o 16 měsíců později, 2. června 1953 ve Westminsterském opatství. Podle tradice se neslušelo, aby radostný ceremoniál proběhl dříve než rok od smrti krále, a zároveň bylo nutné vše detailně naplánovat. Televizní přenos z korunovace, první v historii podobného druhu, tehdy sledovalo asi 20 milionů Britů, dalších 12 milionů pak ceremoniálu naslouchalo v rozhlase.

2. POČASÍ

Ač se královna Alžběta II. narodila 21. dubna, její narozeniny se už od roku 1959 slaví tradičně až druhou sobotu v červnu. Důvod je prostý: aby bylo teplo a ideálně nepršelo. To je v dubnu, natož v únoru, v Británii nereálné. Dlužno dodat, že termín korunovace Alžběty II. (2. června 1953) byl před 70 lety také určen po dlouhých poradách s meteorology. I tak ale pršelo.

3. KONEC PANDEMIE

Hlavní myšlenkou letošního červnového festivalu je – samozřejmě kromě důstojných oslav královnina výročí – také znovupropojení lidí, z nichž mnozí prožili koronavirovou pandemii v izolaci. Akci platinových oslav se bude aktivně účastnit i britská NHS, Národní zdravotní služba, na jejíž počest a počest britských zdravotníků se loni konala podobná venkovní megaoslava National Thank You Day (Národní děkovný den). A právě takto koncipovaný „Thank you Day“, jen tentokrát pro královnu, proběhne i letos v červnu.

4. PŘEKONÁNÍ REKORDU

Tradice Street Parties je v Británii dlouhá, milovaná a velice silná. Nese se už od roku 1919, kdy byl takto slaven podpis Versailleské mírové smlouvy a následně konec španělské chřipky… V roce 2012, při Diamantovém výročí (60 let královny na trůně), se venkovních veselic účastnilo zhruba 8 a půl milionu Britů. Když si bral Charles Dianu, slavilo svatbu na ulicích téměř 10 milionů lidí. Stačí tedy, aby 70. výročí oslavilo více než 10 milionů lidí, aby byl rekord překonán – a toho je dá, shodují se odborníci, při dobré přípravě dosáhnout.

5. PLATINOVÝ PUDING PRO KRÁLOVNU

Na čtyřdenních oslavách samozřejmě nebude chybět obrovská vojenská přehlídka či tradiční přelet letounů Britského královského letectva, který bude královská rodina sledovat z balkonu Buckinghamského Paláce. Dále bohoslužba Díkuvzdání v katedrále Sv. Pavla, dostihové derby a platinový koncert světových pěveckých hvězd. V neděli 5. června vše vyvrcholí zmiňovanými „zažít město jinak“ oslavami po celé zemi, mimo jiné v podobě společných sousedských obědů.

Zlatým hřebem letošních oslav ovšem bude Soutěž o nový speciální Platinový pudink pro královnu, kdy své návrhy receptů mohli až do dnešního dne posílat všichni Britové starší osmi let. Výherní recept bude včas zveřejněn, aby si jej lidé mohli vyzkoušet pro slavnostním červnovém obědě a aby, jak se píše na oficiálním webu royal.uk, zůstal zachován „pro příští generace“.

Chcete-li si o královně Alžbětě II. v mezičase něco přečíst, sáhněte po kvalitní české publikaci novinářky žijící v Londýně Anastázie Harrisové Alžběta II.Pracující žena, která vyšla v roce 2016 v nakladatelství Mladá fronta. Průlomovou práci Majesty (Veličenstvo) pak o britské monarchii vydal v roce 1977 historik, specialista na královskou rodinu a poradce Netflixu na seriálu Koruna Robert Lacey, jehož novinka William a Harry: Bitva bratrů je zajímavých průhledem do současného stavu královské rodiny – v češtině vyšla loni v nakladatelství Práh.

Rozhovor Veroniky Bednářové s Robertem Laceym z tištěného Reflexu z ledna 2022 si můžete přečíst zde. V něm Lacey vzpomíná na okamžik, kdy mu královská rodina učarovala tak, že se stala jeho celoživotním povoláním: „Bylo mi devět a všechno dění se zastavilo - i když televize v Británii teprve začínala. Psal se 2. červen roku 1953, korunovace královny Alžběty II. My jsme ostatně televizor ani neměli, ale sousedi ano, jediný v celé ulici. Všichni jsme se jim tam nasáčkovali, bylo tam temno jak v malém biografu… Tehdy jsem si uvědomil, jak velký vliv má image královské rodiny na Velkou Británii – a ostatně i na jiné země.“