Hasiči likvidují požár v Národním parku České Švýcarsko 26. července 2022

Hasiči likvidují požár v Národním parku České Švýcarsko 26. července 2022 Zdroj: Hasičský záchranný sbor ČR

Hasiči likvidují požár v Národním parku České Švýcarsko 26. července 2022
V Českém Švýcarsku stále hoří.
V Českém Švýcarsku stále hoří.
V Českém Švýcarsku stále hoří.
V Českém Švýcarsku stále hoří.
56
Fotogalerie

Noční déšť byl v Hřensku slabý, lesní požár pokračuje. Zasáhl již území o rozloze 1060 hektarů

Noční déšť požár v Národním parku České Švýcarsko neuhasil. Byl spíš symbolický, spadlo jen pár milimetrů srážek a už dopoledne v Hřensku pršet přestalo. Je to spíš psychická podpora, všichni na déšť čekali a aspoň trošku přišel. S požárem to moc nepomůže, ale aspoň se ochladilo, to znamená, že i zasahující jednotky pracují v příznivějších podmínkách a ne ve vedru a žáru, který sálá z požářiště, řekl ředitel správy národního parku Pavel Benda.

Kritická je podle Bendy vždycky noc, i dnes se objevily plameny, ale ve srovnání s minulými dny byla relativně klidná. "Byla to místa vzdálená od obydlených oblastí," doplnil Benda a ocenil práci, kterou v těžkém terénu rezervace profesionální i dobrovolní hasiči odvádějí. Dnes práce na hašení požáru pokračují, přijely další posily. Na rozdíl od minulých dnů, kdy se hasiči snažili bránit rozšíření požáru, teď zahájili protiútok. Dohledávají termokamerami ohniska, rozhrabávají je a dohašují, aby zabránili jejich opětovnému rozhoření.

Požár v Českém Švýcarsku odradil některé turisty od návštěvy regionu, jiné ale láká. Podle Bendy není dobrý nápad snažit se dostat do zasažených míst a k ohni co nejblíže. "Je to nebezpečné. Lidé se mohou dostat do velikých problémů. Ve spolupráci s policií a našimi profesionálními i dobrovolnými strážci proto hlídáme přístupové cesty," řekl. Návštěvníkům ředitel národního parku doporučil, aby využili místa, která jsou otevřená.

Turisté jsou ale podle Bendy pro region klíčoví. Až se požár podaří uhasit, začne správa procházet turistické cesty a stezky, zaznamená jejich poškození a začne je opravovat. Soustředit se hodlá na stabilitu stromů a skalních objektů. "Zřejmě některé stezky by mohly být bez problémů nebo velmi rychle zprůchodněny, u některých to bude běh na delší trať," řekl Benda v rozhovoru pro Českou televizi. Za prioritu označil soutěsky a přístup na Pravčickou bránu.

Les v národním parku začal hořet v neděli a požár se rozšířil i přes hranice do Saska. Podle satelitních snímků požár zasáhl území o rozloze 1060 hektarů. Ode dneška platí zákaz vstupu do lesa na vybraném území národního parku, který vydal děčínský magistrát. Zákaz se týká vstupu do lesů na území obcí Hřensko, Mezná, Janov, Růžová, Kamenická Stráň, Srbská Kamenice, Jetřichovice, Rynartice, Všemily a Vysoká Lípa. Výjimku mají správci parku, myslivci či hasiči, policisté a zdravotníci.