Neuvěřitelná práce hasičů v Českém Švýcarsku. 27. červenec 2022

Neuvěřitelná práce hasičů v Českém Švýcarsku. 27. červenec 2022 Zdroj: HZS ČR

Filip Molčan
Polský vrtulník pomáhá hasit požár v Hřensku. (26. červenec 2022)
Požár v Českém Švýcarsku. (26.7.2022)
Požár v Českém Švýcarsku focený z Mariiny vyhlídky u Jetřichovic. (25.7.2022)
Požár v Českém Švýcarsku focený z Mariiny vyhlídky u Jetřichovic. (25.7.2022)
27
Fotogalerie

Pravčická brána požárem nebyla zasažena, stojí i Sokolí hnízdo, říká strážce NP České Švýcarsko Molčan

V prvních dvou dnech požáru bylo velmi nesnadné získávat aktuální informace z centra požáru v Národním parku Českosaské Švýcarsko. I proto informační servis doubického zastupitele, dobrovolného strážce národního parku a podnikatele Filipa Molčana ocenilo nejen 17 tisíc jeho sledujících na Twitteru, ale také celostátní média, která jeho tweety ve svém zpravodajství citovala. Pořídili jsme s ním dnes dopoledne krátký rozhovor k aktuální situaci.

Sama jsem tuto neděli projížděla nedaleko Doubice, domovské obce Filipa Molčana; jeli jsme navštívit nejstarší dceru na skautský tábor na Dolský mlýn. Večer se v NP objevily první plameny, v pondělí ve čtyři hodiny odpoledne dostali skauti pokyn k evakuaci kvůli šířícím se plamenům. Bezodkladně se vydali pěšky k Děčínu, dorazili včera odpoledne, kdy už bylo zřejmé, že bude evakuována i krásná vesnička Vysoká Lípa, kde jsme v neděli parkovali... Oheň se za necelé tři dny rozšířil na tisíc hektarů a bojuje s ním více než čtyři stovky hasičů. Na pomoc jim musely těžební stroje a pracovníci Lesů ČR, kteří během noci odtěžili velké množství stromů, takže vznikly protipožární pásy. Zadrží však plameny, k nimž leckde dnešní ranní déšť ani nedopadl?

Video placeholde
Boj hasičů s požárem v Českém Švýcarsku (24.7.2022) • HZS ČR

Filipe, včera jste vyklízel v obci Janov cennosti z domu svého bratra, který je na dovolené - oheň přeskočil soutěsky směrem k Janovu, postupuje také vrchem po Křídelních stěnách. Jak situace aktuálně vypadá?

Nechci být přehnaný optimista, ale situace se nyní zdá o něco lepší. Ochladilo se, na některých místech dokonce lehce prší, oheň se podle mých informací momentálně nijak zásadně nešíří kolem obydlených částí. Křídelní stěny, jedno z nejcennějších míst národního parku, jsou ale stále zahalené v kouři.

Vybavujete si větší katastrofu pro NP České Švýcarsko, než je tahle?

Pokud vím, jde o největší požár v historii Česka, je to opravdu výjimečná situace. Smutné jsou samozřejmě i poslední roky, kdy většinu lesů v okolí nejen národního parku napadl kůrovec. Příroda nám prostě začíná vracet naše chyby z minulosti.

Jak daleko je vaše roubenka v Doubici od plamenů?

Doubice je od plamenů relativně daleko, kolem pěti kilometrů vzdušnou čarou. Pokud nebude horko a nebude foukat, je to dostatečně daleko. Pokud začne silně foukat, můžeme se za chvilku strachovat také...

Sedíte v zastupitelstvu, i pro Doubici jste připravili krizový plán. Je „chřástalí louka" posečená? A v jakém okamžiku byste začali mluvit o evakuaci?

Domluvili jsme se zdejšími zemědělci po dohodě s CHKO Lužické hory i Labské pískovce dřívější posečení luk. Zemědělci obratem dorazili, včera posekali a dnes již odvezou. Patří jim za to velký dík. Kdyby se situace výrazně zhoršila, jsme domluveni s Lesy ČR na pomoci techniky a vytěžení bezpečnostního pásu kolem obce, kde nejsou louky. Evakuace by nejspíš nastala, kdyby se požár bezprostředně blížil k vesnici, která je ze všech stran obklopena lesy.

Jak se s požárem srovná příroda? Pro některé stromy a rostliny může být popel blahodárný - ale co zvířata?

Příroda si poradí, na tom se shodují všichni odborníci. Flóře to může i výrazně prospět. Velká zvířata utečou, menší tvorové samozřejmě ale ne. Zrovna včera odpoledne u nás na louce přistálo patnáct čápů, což jsem tu nikdy neviděl. Nelze to tedy brát tak, že je to pro přírodu jen dobré. Každopádně největší rána to nejspíš bude pro návštěvníky a turistický ruch. 

Ředitel NP Pavel Benda nevylučuje, že pokud shoří restaurace Sokolí hnízdo, mohla by být narušena stabilita Pravčické brány a ta by mohla puknout. Co by to dle vašeho odhadu mohlo znamenat pro turismus v oblasti?

Do dnešního pozdního dopoledne nikdo s jistotou neznal osud Pravčické brány a restaurace pod ní; podle nejčerstvějších informací z leteckého průzkumu požárem Pravčická brána nebyla zasažena a stojí i Sokolí hnízdo. Každopádně i kdyby hotel nějakým zázrakem zůstal stát, obávám se, že všechna místa, kudy proběhl požár, budou dlouho uzavřena. Po požárech se často uvolňují celé pískovcové bloky a oblasti tak budou hodně nebezpečné. Obávám se, že pro turistický ruch to bude velká rána: přišel o dvě nejnavštěvovanější místa celého národního parku, Pravčickou bránu a soutěsky. Hodně záleží na tom, zda se podaří požár zastavit. Stále jsou tu dvě třetiny národního parku k dispozici návštěvníkům.

Video placeholde
Boj hasičů s požárem v Českém Švýcarsku (25.7.2022) • HZS ČR

Jak se budou turisté, kteří se do oblasti dřív nebo později vrátí, stavět k požářištím, když jim dříve vadily holiny a kůrovec?

To je velká otázka, na kterou neznám odpověď. Umím si představit, že pro část lidí to bude i lákadlo, něco takového nebude jinde v Česku k vidění. Někdo měl velké obavy i z návštěvnosti po kůrovcové kalamitě, ale ta nijak zásadně návštěvnost nesnížila. Je možné, že přijede méně turistů, kteří mají v plánu jen vylézt na Pravčickou, udělat si selfie a jet zase zpět domů. Ti ale ve finále nechybí ani zdejším ubytovatelům, natož přírodě. Nechme se překvapit.