Boris Johnson.

Boris Johnson. Zdroj: Reuters

Boris Johnson.
Boris Johnson.
Boris Johnson.
Boris Johnson.
Boris Johnson.
13
Fotogalerie

Boris Johnson dnes podá rezignaci, projděte si s námi stručný přehled premiérových afér

Britský premiér Boris Johnson dnes oznámí rezignaci, do několika hodin vydá prohlášení, informoval server BBC News a další britská média. Ministryně školství Michelle Donelanová, kterou Johnson jmenoval do funkce teprve v úterý, jen chvíli před touto zprávou oznámila, že rezignuje. Johnsona k demisi vyzval i nově jmenovaný ministr financí Nadhim Zahawi či ministr obrany Ben Wallace.

Donelanová se stala pátou členkou vlády, která kvůli premiérovi rezignovala. Z Johnsonovy širší vlády už odešlo více než 50 britských poslanců, na premiérovu rezignaci tak byl vyvinut bezprecedentní tlak, uvedla agentura Reuters. Jeho působení v čele vlády provázela řada afér. 

Porušování protiepidemických opatření

  • Na začátku loňského prosince se v britských médiích objevily první zprávy o večírcích nejen v Johnsonově sídle v Downing Street za koronavirových uzávěr. Novináři informovali, že od května 2020 do loňského dubna se konalo nejméně deset takových společenských setkání. Šlo o období, kdy v Anglii kvůli pandemii covidu-19 platila přísná omezení mezilidských kontaktů.
  • Poslední informace se týkaly večírku na premiérově zahradě předloni 20. května, kdy byla podle médií pozvána asi stovka lidí a nakonec se jich sešlo 40, mezi nimi i Johnson a jeho manželka Carrie. V té době se spolu podle vládních nařízení nesměli stýkat více než dva lidé z různých domácností, a to pouze venku při dodržení dvoumetrového rozestupu. Johnson letos v polovině ledna v parlamentu svou účast na večírku připustil a omluvil se za ni s tím, že na akci strávil 25 minut a domníval se, že jde o pracovní setkání.
  • Johnsonovy večírky začala letos v lednu prověřovat i londýnská policie, která předtím vyšetřování této záležitosti odmítala. Premiér uvedl, že rozhodnutí policie věc vyšetřit vítá. Johnson, který se stal premiérem v roce 2019 se slibem dokončit brexit, se 31. ledna omluvil po zveřejnění zprávy z interního vyšetřování večírků v Downing Street. Z dokumentu vyplývá, že některá setkání v sídle a úřadu premiéra během koronavirových uzávěr představovala vážná selhání klíčových lidí ve vládě a neměla se konat.
  • Britský bulvární deník Daily Mirror na začátku června napsal, že Johnsonse před rokem neodebral do karantény po kontaktu s nakaženým. Podle deníku měl jít do izolace po natáčení novoročního projevu na konci roku 2020, protože jeden z kameramanů měl pozitivní test. Nakažený podle informací deníku neměl roušku a od ministerského předsedy byl méně než dva metry.
  • V lednu přinesla britská televizní stanice ITV informaci, že Johnson měl narozeninovou oslavu během první koronavirové uzávěry na jaře 2020, kdy platily přísné restrikce zakazující společenská shromáždění uvnitř budov. Televize uvedla, že na organizaci večírku, který se konal 19. června odpoledne, se zřejmě podílela premiérova manželka Carrie. Podle ITV se akce v premiérově sídle v Downing Street zúčastnilo až 30 lidí.
  • Loni na jaře čelil Johnson skandálu kvůli nepotvrzeným informacím, že v zákulisí na podzim 2020 odmítal zavedení celostátních karanténních opatření. Podle zdrojů bulvárních listů Daily Mail a Daily Mirror v říjnu řekl, že raději nechá vršit mrtvoly po tisících, než aby vyhlásil třetí koronavirový lockdown. "Žádné další podělané lockdowny. Ať se mrtvoly vrší po tisících," řekl podle nejmenovaných zdrojů premiér v reakci na poznámku ministra Michaela Govea, že na hlídání nemocnic přeplněných covidovými pacienty bude zapotřebí nasadit armádu. Podle deníku The Times premiér hovořil o tom, že klidně nechá koronavirus, aby se "vyřádil".
  • Loni v lednu Johnsona také kritizovali kvůli vyjížďce na kole, kterou podnikl v době plošné uzávěry kvůli šíření koronaviru. Letos v únoru bulvární list Daily Mirror zveřejnil fotografii, na které je Johnson se třemi zaměstnanci a lahví alkoholu. Podle bulváru byla pořízena 15. prosince 2020, kdy v Londýně kvůli koronaviru platilo přísné omezení shromažďování.
  • Britští zákonodárci v dubnu schválili návrh opozice, aby premiér Johnsončelil vyšetřování v parlamentním výboru kvůli vládním večírkům pořádaným v době covidové uzávěry. Vyšetřování úřadujícího premiéra kvůli úmyslnému klamání poslanců je naprosto ojedinělé, může však začít až poté, co své vlastní vyšetřování ukončí policie.
  • Podle zprávy úřednice Sue Grayové, kterou 25. května zveřejnila britská vláda, k večírkům v Downing Street, které se konaly za koronavirové uzávěry navzdory tehdy platným restrikcím, vedlo selhání ve vedení britské vlády. Grayová vyšetřovala celkem 16 setkání, jichž se Johnson a jeho zaměstnanci zúčastnili v letech 2020 a 2021. Johnson se za večírky znovu omluvil a uvedl, že za ně přijímá plnou zodpovědnost, rezignovat ale nehodlá.
  • Kvůli narůstajícím skandálům kolem večírků se předseda vlády potýkal se vzpourou některých konzervativních poslanců, požadujících jeho odchod. Už dříve řekl, že kvůli aféře nehodlá rezignovat. Johnson sice 6. června ustál stranické hlasování o důvěře, když získal podporu 211 poslanců Konzervativní strany (proti bylo 148), to, že 41 procent konzervativních poslanců hlasovalo proti němu, ale podle médií podrývá jeho autoritu.
  • Naposledy 29. června imunitní výbor britského parlamentu oznámil detaily vyšetřování premiéra Johnsona. Výbor zjišťuje, zda ministerský předseda lhal parlamentu, když loni v prosinci tvrdil, že jeho kancelář neporušila žádná opatření zavedená ve snaze bránit šíření koronaviru. Vyšetřování britského premiéra je momentálně ve fázi sběru důkazů. Členové výboru mají právo zkoumat zprávy na komunikačních aplikacích, e-maily i fotografie, aby zjistili, zda Johnson vědomě parlamentu lhal. Závěry vyšetřování se podle serveru Politico očekávají na podzim.

Nezákonný lobbing poslance Patersona

  • Neutuchající kritice čelí Johnson za přístup ke korupčním aférám své Konzervativní strany. Loni na začátku listopadu mu britská média vyčítala údajnou zbabělost, když se nezúčastnil parlamentní debaty o lobbistické aféře svého stranického kolegy Owena Patersona. Poslanec je obviňován, že za úplatu vystupoval ve prospěch firem. Kvůli porušení lobbistických pravidel měl být na 30 dní suspendován z Dolní sněmovny, Johnson a jeho parlamentní frakce se ale pokusili spolustraníka ochránit změnou pravidel o lobbingu. Po tvrdé kritice nakonec Paterson odstoupil.
  • Johnson svou nepřítomnost v parlamentu hájil tím, že měl na tu dobu dlouho plánovanou cestu do severní Anglie. Tam však okamžitě vyvolal novou kritiku, protože se při návštěvě nemocnice několikrát nechal vyfotografovat bez roušky.
  • Konzervativní strana se stala rovněž terčem kritiky za to, že umožnila několika významným dárcům získat místo ve Sněmovně lordů.

Byt v Downing Street

  • Loni na jaře Johnson čelil skandálu kvůli rekonstrukci svého bytu v Downing Street, na niž mu podle médií tajně přispívali straničtí dárci. Podle tvrzení bývalé Johnsonovy pravé ruky Dominika Cummingse premiér plánoval náklady za práce v bytě převést na dárce Konzervativní strany. Celková cena rekonstrukce není jasná, spekuluje se až o 200.000 librách (skoro šest milionů Kč). Premiérova kancelář už dříve uvedla, že Johnsonrenovace zaplatil sám, neupřesnila však, zda k tomu nevyužil vypůjčené peníze. Kauzu vyšetřuje britská volební komise.

Jmenování Christophera Pinchera

  • Na konci června kvůli údajnému sexuálnímu napadení dvou mužů rezignoval Christopher Pincher, náměstek hlavního whipa, což je poslanec dohlížející, aby příslušníci Konzervativní strany hlasovali ve sněmovně podle stranických zájmů . Pinchera jmenoval Johnson do funkce letos v únoru. Po vypuknutí této kauzy premiér nejprve tvrdil, že o vyšetřování Pinchera nic nevěděl. Downing Street později uvedla, že na případ zapomněl, a Johnson za pochybení omluvil.