Političtí kolegové premiérovi Johnsonovi vytkli porušování lockdownu.

Političtí kolegové premiérovi Johnsonovi vytkli porušování lockdownu. Zdroj: Reuters

Političtí kolegové premiérovi Johnsonovi vytkli porušování lockdownu.
Političtí kolegové premiérovi Johnsonovi vytkli porušování lockdownu.
Britský premiér Boris Johnson
Britský premiér Boris Johnson
Britský premiér Boris Johnson
22
Fotogalerie

Velká slova Borise Johnsona: Aktivita a rozhodnost na mezinárodním poli, doma odmítavý postoj k uprchlíkům

Britský premiér Boris Johnson odmítá výzvy, aby i Velká Británie zmírnila nebo zrušila vízovou povinnost pro uprchlíky z Ukrajiny. Odůvodnil to tím, že Británie je sice štědrá země, ale že potřebuje kontrolovat, kdo do ní přichází.

Boris Johnson je přitom v současné době na mezinárodním poli viditelný a potřebný. O víkendu představil svůj šestibodový plán pro světové lídry jako odpověď na ruskou invazi. Ten sice neříká celkem nic překvapivého, je ale důležitý: zahrnuje podporu obrany Ukrajiny, kontinuální humanitární pomoc i maximální ekonomický tlak na Moskvu. Johnson mluví i o tom, že by se evropské země měly postupně zbavit závislosti na ruských zásobách ropy a plynu.

V pondělí 7. března Johnson v Londýně jednal se svým kanadským protějškem Justinem Trudeauem a nizozemským premiérem Markem Ruttem. Na tiskové konferenci pak oznámil, že jeho vláda poskytne dalších 175 milionů liber (5,4 miliardy Kč) na pomoc Ukrajině kvůli sílící humanitární krizi: dohromady od začátku invaze na Ukrajinu tak ostrovy přispěly částkou zhruba 400 milionů liber.

Dnes v úterý 8. března se v Londýně koná schůzka zemí Vysegrádské čtyřky (Česko, Polsko, Maďarsko a Slovensko) – sejdou se tedy premiéři zemí zasažených kvůli ruské agresi na Ukrajině obrovským přílivem uprchlíků.

Sejít bilaterálně se má Johnson se všemi čtyřmi premiéry – včetně Petra Fialy.

Dnes se očekává také projev ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského k členům Dolní sněmovny britského parlamentu. Ve Westminsterském paláci, kde sněmovna zasedá, se díky tomu narychlo zřizují velké televizní obrazovky a připravují sluchátka na simultánní překlad.

Víza však stále platí 

Na domácí půdě je ale pro Johnsona situace mnohem komplikovanější: Británie dosud oznámila nová vízová schémata pouze pro ty ukrajinské občany, kteří mají v zemi rodinu nebo eventuálně sponzora.

Navíc zatím funguje jenom první ze schémat, tak zvané „rodinné“ Ukraine Family Scheme. Ostatních uprchlíků se žádná úleva netýká – podrobnosti o „sponzorování“ Ukrajinců vhodném pro organizace sídlící v Británii mají být stanoveny až tento týden.

V neděli pak britské ministerstvo vnitra uvedlo, že Británie zatím vydala 50 (!) víz pro ukrajinské občany. Deník Independent v pondělí 7. března toto číslo zvýšil na 300 uprchlíků, kterým byla udělena víza – z celkového počtu 8 900 čekajících žádostí je to však zanedbatelné množství. Britská ministryně vnitra Priti Patelová pak mluví o 14 000 uprchlků, kteří čekají na přijetí do země – i tento počet je přitom ve srovnání se zeměmi střední Evropy směšný. Pro list The Sun Patelová 7. března uvedla, že v tuto chvíli hledá legální možnost, která by umožnila přijít i lidem „bez vazeb k Velké Británii“. Proč jí to tak dlouho trvá, těžko říct.

Johnsonovo rozhodnutí, totiž že jeho nabídka konkrétní pomoci je mnohem menší než zemí Evropské unie, přitom odsoudila nejen opozice a neziskové organizace, ale také Francie – poté, co ukrajinští uprchlíci uvízli ve francouzském městě Calais bez možnosti dostat se na ostrovy.