Video placeholde

Psycholog: Musíme přijmout vlastní smrtelnost a přerovnat si hodnoty, válka může být i pozitivní impulz

Množství času stráveného sledováním zpráv o dění na Ukrajině neznamená větší odhodlání za okupovanou zemi bojovat. Přísun informací je potřeba si dávkovat a myslet přitom na sebe a také na svoji smrtelnost. Právě uvědomění si vlastní konečnosti je cestou k tomu, jak se naučit rozpoznat skutečné hodnoty. „Mnoho lidí je teď šokovaných, protože příliš podlehlo pokušení života v naší nasycené, bezpečné a hedonistické části světa,“ vysvětluje psycholog Dalibor Špok s tím, že kvalitu života je nutné nepodmiňovat nepřiměřeným bohatstvím. I bez něj lze žít plnohodnotně a šťastně.

„Emoce opadne. Musíme to chápat úplně stejně jako v době covidu, kdy se taky během prvních týdnů šily roušky, zvedla se obrovská vlna podpory a národ držel při sobě. A viděli jsme, jak rychle se to zhroutilo, jak rychle se polarizovaly názory,“ říká psycholog Dalibor Špok a současně dodává, že postupně si zvykneme i na válku, která zuří jen pár set kilometrů od našich hranic.

 

„Nesmíme být naivní a myslet si, že to, co se teď děje, to obrovské vzedmutí vlny zájmu pomoci je hodnotová reakce na základě hlubokých hodnot, že lidi chtějí pomáhat. To je na základě emoce. Je to dobře, že se takhle reaguje, ale je to na základě ohrožení. Kdybychom měli hlubokou hodnotu pomáhat, tak pomáháme i před půlrokem, před rokem, bez ohledu na to, jakou máme emoci. Takže společnost se bude diferencovat velice brzy a ochota třeba takto přijímat a pomáhat, bude bohužel nižší,“ popisuje pravděpodobný vývoj, který už potvrzují i některé tendence ve společnosti. Zjednodušeně lze říct, že klíčovými jsou při polarizaci dva faktory – vzdělání v širším slova smyslu a hodnotová orientace.

Právě při přehodnocování toho, co je a není důležité, může válka sehrát i pozitivní roli. Abnormální situace, ve kterých se člověk ocitá v ohrožení, totiž provokují otázky po smyslu toho, co a proč dělá. „To neznamená, že se všichni musíme stát dobrovolníky nebo humanitární pracovníky,“ uzavírá s tím, že právě hledání odpovědí formuje naše další hodnotová rozhodnutí, konfrontuje nás s vlastní smrtelností a napomáhá se s ní vyrovnat.

Jak se vypořádat s pocitem bezmoci a ovládnout strach? Jak psychicky ustát neustálou obavu z dalších hrozeb, o kterých média informují? Jak mluvit o válce s dětmi? A jak přistupovat k sociálním sítím? Na tyto a další otázky odpovídal psycholog Dalibor Špok v Prostoru X.