Už po páté se na smíchovské náplavce v Praze odehrává festival ARENA Divadla bratří Formanů

Už po páté se na smíchovské náplavce v Praze odehrává festival ARENA Divadla bratří Formanů Zdroj: red

Už po páté se na smíchovské náplavce v Praze odehrává festival ARENA Divadla bratří Formanů
Už po páté se na smíchovské náplavce v Praze odehrává festival ARENA Divadla bratří Formanů
2
Fotogalerie

Festival ARENA je pro nás pokaždé neopakovatelný zážitek

Už po páté se na smíchovské náplavce v Praze odehrává festival ARENA Divadla bratří Formanů. Od 21. června až do 2. července nabízí všem příznivcům i zvídavým kolemjdoucím pestrou škálu představení pro dospělé i pro děti. S jeho uměleckým ředitelem Petrem Formanem jsme si povídali přímo na festivalu. 

Jaký máte z letošního ročníku pocit?

Letos jsme na náplavce už po páté a musím říct, že je to pokaždé neopakovatelná zkušenost. Začínali jsme kousek od železničního mostu, nyní jsme přímo na smíchovské náplavce u Hořejšího nábřeží, kdy máme k dispozici i tu terasu mezi parkem a nábřežím, ze které je krásný výhled na Vyšehrad a na řeku. Loni jsme měli kvůli covidovým opatřením omezenou kapacitu návštěvníků a také souborů. Ne každý z nich se po více než roční pauze, kdy často nebylo možné trénovat, mohl festivalu zúčastnit. Nyní máme snad nejrozmanitější nabídku od vzniku festivalu ARENA, ale přetrvává rozpačitost návštěvníků. Uvidíme v druhé polovině festivalu, kdy se k aktuálním představením, zmíním třeba Oraison od francouzského souboru Rasposo, přidá ještě představení Bruits de Coulisses, které se kompletně odehrává venku. Každopádně jsem moc rád, že můžeme letos festival realizovat a že skvěle spolupracujeme s našimi partnery. Krásné místo konání, smíchovskou náplavku, máme díky přízni městské části Prahy 5 a zázemí zase díky zdravotnické skupině EUC. Ale těch partnerů je daleko víc a všem tímto děkuji. 

Nabízíte opravdu rozmanitá představení, nabídka je největší od samotného počátku festivalu v roce 2017. Vybere si tak opravdu každý?  

Každý rok vybíráme představení tak, aby si přišli na své milovníci divadla i nového cirkusu a aby se tu zároveň zabavily i děti. Letos jsme do programu zařadili úplně nově právě víkendové pohádky pro nejmenší, které mohou diváci vidět během celého dne už od dopoledních hodin, a to až do závěrečného dne festivalu, do soboty 2. července. Představení zahraničních souborů začínají většinou až okolo páté hodiny a později. Z těch je to třeba francouzský soubor Rasposo s představením Oraison, na který mohou diváci zajít po celou dobu festivalu. Představení se odehrávají i na lodi Tajemství či v malém planetáriu kosmonauta Juriho. Ale všechna letošní představení stojí za zkouknutí, každé má vlastní dynamiku a kouzlo. Myslím, že je tu něco opravdu pro každého. 

Co je v doprovodném programu?

Jsou tam již zmiňovaná představení pro děti, umělecké dílny, koncerty. Máme zde i výstavu našich dvou fotografek Ireny Vodákové a Jany Lábrové zachycující festival od jeho počátků v roce 2017. V pátek 1. července pak poskytneme prostor festivalu včetně divadelní lodi Tajemství, která nyní také kotví u smíchovské náplavky, ukrajinským kumštýřům. Je to naše forma pomoci těm, kdo byli kvůli ruské agresi vyhnáni ze své vlasti a svých jevišť.  

Jak probíhaly letos přípravy? 

Připravovali jsme se intenzivně více než rok – vybírali jsme představení a domlouvali jsme se se soubory. Po domluvě se soubory jsme řešili, jestli se celý program do areálu smíchovské náplavky a Hořejšího nábřeží vejde a ladili technické detaily. Pak jsme opět vypracovali koncept posezení z dřevěných palet a kovových doplňků. Do areálu festivalu jsme také navrhli a vyrobili několik nových kusů unikátních laviček pro návštěvníky. 

 

A jaké máte letos další plány? 

Hned po skončení festivalu se přesouváme na další náplavku. Tentokrát na Mělnickou na festival Moře u Mělníka. Tady mohou diváci vidět znovu představení Juri, bude tam kotvit i loď Tajemství s programem, a hlavně je to v letošním roce jediné místo, kde v termínech od 5. do 10. července zahrajeme náš westernový DEADTOWN!