Festival Sziget

Festival Sziget Zdroj: red

Sziget festival hlásí kompletní line-up, v programu nechybí ani rappeři z Česka i Slovenska

Sziget, největší festival ve střední Evropě, zveřejnil poslední jména a scény pro letošní ročník. Mezi řadou žánrově zaměřených položek programu vyčnívá na rap a hip-hop zaměřená dropYard stage. Na ní se představí český rapper a zakladatel labelu TyNikdy Idea a slovenská rapová hvězda Pil C. Nově oznámený program skvěle doplňuje line-up hlavních pódií, na nichž se objeví headlineři Arctic Monkeys, Dua Lipa, Justin Bieber, Calvin Harris, Kings of Leon nebo Tame Impala. Do pátku 17. 6. mají fanoušci poslední šanci pořídit vstupenky za nižší cenu, poté půjde do prodeje poslední dražší vlna vstupenek.

Úplně novou položkou programu je rapová dropYard stage, na které se představí i hvězdy česko/slovenské rapové scény Idea a Pil C. Ideova poslední producentská deska O beatech a lidech i rapové Tempo se staly velkým hitem. „Na Szigetu jsem zatím nebyl, ale už se na něj opravdu těším, zvláště pak na vystoupení BadBadNotGood,“  říká Idea a dodává, že jej během koncertu bude doprovázet česká DJská špička DJ AKA. Ze sousedního Slovenska přijede na dropYard předvést svou show slovenský rapper Pil C, který svým posledním albem Odsúdení na úspech zatím nejintenzivněji pouští fanoušky pod kůži a reflektuje poslední dva roky svého života. Návštěvníci se mohou těšit také na vystoupení dvou talentovaných českých tanečníků Mr. Kriss & Marson. Na dropYard stage budu hrát také Kneecap (IRL), Ulfur Ulfur (ISL), Audio88 & Yassin (D), Luidji (F) a řada dalších.

Kompletní program Szigetu čítá téměř 400 položek a nabízí týden plný hudby, divadla, performance, tance a dalších zážitků. Závěrečné oznamování odhalilo program na menších žánrových pódiích, na kterých budou moci návštěvníci objevovat to nejlepší napříč celým hudebním světem. Global Music Village představí to nejzajímavější ze světové global music, fusion stylů a elektroniky jako jsou například Arat Kilo feat. Mamani Këita & Mike Ladd (F-Mali-US), Sofiane Saidi (F-ALG), VOŁOSI (PL), Amsterdam Klezmer Band (NL), Minyo Crusaders (J). Hned u vchodu do areálu bude Lightstage lákat na nastupující evropské indie umělce a Musicbox nabídne unikátní mix kytarové hudby z Evropy i zámoří.

Nehudební program, v jehož středu stojí nezaměnitelný Cirque de Sziget a dynamický Theatre-and-Dance Field, se rozrůstá o další scény pro současné umění. Za pozornost bude jistě stát scéna Magic Mirror, na níž budou moci návštěvníci Szigetu najít to nejzajímavější mezi aktuálními trendy, směry a uměleckými postupy v performativním umění od divadla po drag shows.

Sziget je známý obrovskou žánrovou pestrostí, kromě velkých hvězd, které se představí na hlavním pódiu, Sziget již dříve oznámil kompletní seznam jmen pro scény zaměřené na taneční hudbu. V Samsung Colosseu a TicketSwap Aréně zahrají např. Alan Walker nebo Steve Aoki a desítky dalších. Mezi nedávno oznámené patří také program Europe stage, na níž vystupují zajímaví umělci, kteří míří na vrchol hudebních žebříčků. Mezi řadou talentů se objeví také česká zpěvačka Lenny, která vystoupí v pátek 12. 8.  Populární hudebnice na začátku června vydala singl Live. Laugh. Cry, který předznamenává novou v pořadí třetí desku a který fanoušci určitě uslyší i živě.

Sziger Line upSziger Line up|red