Video placeholde
Josef Středula, předseda ČMKOS
Šéf odborů Josef Středula.
Šéf odborů Josef Středula.
Prezident Miloš Zeman na sjezdu Českomoravské konfederace odborových svazu (30.4.2022)
Prezident Miloš Zeman na sjezdu Českomoravské konfederace odborových svazu (30.4.2022)
15
Fotogalerie

Stát jako pojišťovna proti inflaci. A když nezaplatí, tak si to vystávkujeme!

Stávková pohotovost, kterou vyhlásilo devět odborových svazů z veřejného sektoru, je nátlakovou akcí, na niž mají její aktéři samozřejmě právo. A stejně tak má stát právo – nebo možná dokonce povinnost – jejich přemrštěné nároky odmítnout.

Jednak to není žádná „adekvátní reakce na dosavadní průběh vyjednávání o valorizaci platů“, jak odboráři tvrdí v tiskové zprávě o vyhlášení stávkové pohotovosti. Měšec veřejných prostředků není bezedný, státní finance nejsou v nejlepší kondici. A především stát není povinen každému do puntíku kompenzovat všechno možné včetně inflace. Konkrétně zvyšovat platy o 15 procent u těch „zmrazených“ a o 7,6 procenta u ostatních, jak to odbory žádají.

Ekonomické problémy, tedy zvláště růst cen, dopadají na celou společnost. Z toho ale nevzniká automatický nárok na zvyšování mezd a platů, navíc situace ve veřejném sektoru není z tohoto pohledu tak špatná jako v minulosti. Dá se samozřejmě uvažovat – a požadovat – rozumné navýšení, ale jen na kolik státní kasa má. A nikoliv na základně nátlakových akcí, jako je stávková pohotovost či přímo stávka.

Věc má samozřejmě i politický rozměr. V neposlední řadě to jsou prezidentské ambice šéfa odborové centrály Josefa Středuly a příležitost dát tímto o sobě vědět. A pro vládní strany je to potíž ve světle nadcházejících voleb.

Už takhle jejich obliba klesá, jak ukázal i v neděli zveřejněný průzkum agentury Kantar CZ pro Českou televizi, podle nějž se hnutí ANO dostalo před koalici SPOLU – byť jen o jeden procentní bod. Výjimkou jsou Piráti, kteří se malinko otřepali z nedávného propadu. Pokušení zalíbit se i početné armádě zaměstnanců (čti: voličů) veřejného sektoru tak bude mimořádně silné. A pokud by vláda přemrštěným odborářským nárokům neodolala, vyslalo by to do společnosti několik špatných signálů.

Jednak by to znamenalo, že kdokoliv si dupne, tak se mu vyhoví. A také že stát je tu od toho, aby kompenzoval veškeré protivenství. Že je to vlastně pojišťovna, která stoprocentně hradí, cokoliv kdo potřebuje. Tak to ale není a ani nemůže být, ať si odbory křičí, jak chtějí.