Video placeholde
Radim Uzel po převzetí státního vyznamenání.
Těžko říct, zda by dnešní  doba přála hodování na odhaleném ženském těle…
Radim Uzel ve chvílích mičurinského opojení.
Radim Uzel
Radim Uzel na natáčení seriálu Čechovi
12
Fotogalerie

Zemřel sexuolog a publicista Radim Uzel

Ve věku 82 let zemřel lékař, sexuolog a publicista Radim Uzel. Deníku Blesk to potvrdil jeho vnuk Jan. Uzel se delší dobu potýkal s vážnými zdravotními problémy, podle Blesku zemřel v noci na pondělí v nemocnici v pražském Motole. Letos v březnu převzal od prezidenta Miloše Zemana na Pražském hradě při odloženém slavnostním předávání státních vyznamenání medaili Za zásluhy za rok 2020.

Uzel se narodil 27. března 1940 v Ostravě. Vystudoval brněnskou lékařskou fakultu, pracoval nejprve v Ústí nad Orlicí, Brně a Františkových Lázních. Po deseti letech se stal krajským ordinářem pro gynekologickou sexuologii a endokrinologii v Ostravě. Po roce 1989 přešel do Ústavu pro péči o matku a dítě v pražském Podolí.

Uzel byl významným popularizátorem oboru. Je autorem řady odborných i populárních knih o antikoncepci, plánovaném rodičovství a poruchách plodnosti, stál řadu let v čele Společnosti pro plánování rodiny a sexuální výchovu, často vystupoval v médiích.

Kromě vědecké a osvětové činnosti se Uzel zapojil také do politiky. Před revolucí byl členem KSČ. Na počátku 90. let stál u zrodu neparlamentní Nezávislé erotické iniciativy (později přejmenované na Nezávislou iniciativu). Několikrát kandidoval do Senátu, naposledy v roce 2012 za Stranu práv občanů Zemanovce na Břeclavsku. V červnu 2002 byl také na kandidátce národních socialistů pro volby do Poslanecké sněmovny. Členem Parlamentu se nikdy nestal.

Uzel se podle Blesku s vážnými zdravotními problémy potýkal od roku 2020. Nejprve prodělal těžký covid, o rok později mu lékaři diagnostikovali rakovinu žaludku. S manželkou Helenou, která zemřela loni, měl dceru Kateřinu. Pohřeb se podle vnuka Jana Uzla uskuteční v rodinném kruhu.