Protesty v Kazachstánu po zdražení plynu.

Protesty v Kazachstánu po zdražení plynu. Zdroj: ČTK / AP / Uncredited

Protesty v Kazachstánu po zdražení plynu.
Protesty v Kazachstánu po zdražení plynu.
Protesty v Kazachstánu po zdražení plynu.
Protesty v Kazachstánu po zdražení plynu.
Protesty v Kazachstánu po zdražení plynu.
59
Fotogalerie

Nepokoje v Kazachstánu mají 164 obětí. Umírají i děti, zraněných jsou tisíce

V Kazachstánu při nynějších nepokojích přišlo o život 164 lidí a dalších 2265 utrpělo zranění. Oznámilo to dnes kazachstánské ministerstvo zdravotnictví. Dosavadní úřední informace hovořily o desítkách mrtvých a stovkách zraněných. Podle dětské ombudsmanky jsou mezi mrtvými nejméně tři děti.

Demonstrace vyvolalo krátce po Novém roce prudké zvýšení cen zkapalněného ropného plynu (LPG), který v zemi řada motoristů používá jako palivo. Z města Žanaozen se protesty rozšířily i do dalších částí země.

Vypjatá situace nastala především v největším kazachstánském městě Almaty, kde demonstranti zaútočili na vládní budovy, rabovali obchody a zapalovali auta. Bezpečnostní složky demonstrace krvavě potlačily. Podle ministerstva zdravotnictví jen v Almaty zahynulo 103 lidí. Úřady již dříve uvedly, že mrtví jsou i mezi policisty.

Při nepokojích přišly o život nejméně tři děti ve věku čtyři, 11 a 15 let, oznámila kazachstánská dětská ombudsmanka.

Prezident Kasym-Žomart Tokajev ve středu požádal skupinu postsovětských zemí sdružených v Organizaci Smlouvy o kolektivní bezpečnosti (ODKB), aby mu pomohly nepokoje potlačit. Do Kazachstánu již dorazilo asi 2500 vojáků vedených ruskými výsadkáři, kteří podle Tokajeva především pomáhají střežit strategické budovy.

Prezident v pátek označil účastníky protestů za teroristy a povolil bezpečnostním složkám střílet do demonstrantů bez varování ostrými náboji. Zároveň prohlásil, že nehodlá s demonstranty vyjednávat.

Nynější nepokoje jsou označované za nejhorší od dosažení nezávislosti bývalé sovětské republiky před třemi desetiletími.

Z letiště v Almaty dnes odletěla první tři ruská vojenská letadla s ruskými občany, kteří požádali o evakuaci ze země. Oznámil to ruský konzulát v Almaty. S žádostí o pomoc při odjezdu z Kazachstánu se na Moskvu obrátilo na 1600 ruských občanů v Kazachstánu, řekla mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová.