Video placeholde
Vojáci Hlídkují v ulicích Almaty
Protesty v Kazachstánu, (7.01.2021).
Protesty v Kazachstánu, (7.01.2021).
Protesty v Kazachstánu, (7.01.2021).
Protesty v Kazachstánu, (7.01.2021).
21
Fotogalerie

Prezident Kazachstánu Tokajev dovolil vojsku a policii střílet do lidí bez varování

Prezident Kazachstánu Kasym-Žomart Tokajev dovolil policii a vojsku střílet bez varování, aby skoncovaly s nynějšími nepokoji ve středoasijské zemi. V televizním vystoupení také prohlásil, že nebude vyjednávat s účastníky nepokojů, které označil za zločince, vrahy, teroristy a bandity, údajně v zákulisí podněcované ze zahraničí. "Ti, kdo se nevzdají, budou zlikvidováni," uvedl.

Tokajev v projevu děkoval ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi za to, že "soudružsky vřele" zareagoval na jeho prosbu o pomoc s nastolením pořádku v Kazachstánu. Putin již ve čtvrtek do spojenecké země poslal ruské výsadkáře.

Největší kazašské město, bezmála dvoumilionové Almaty podle Tokajeva "přepadlo 20.000 banditů", kteří využili, že místní úřady zaspaly a propásly přípravy k útoku. Do nepokojů jsou podle prezidenta zapojeni "teroristé ze zahraničí, podněcovaní v zákulisí postavami z ciziny". Právě teroristé používají zbraně proti pokojným civilistům, tvrdil prezident.

Kazachstánem v posledních dnech otřásly nepokoje, označované za nejhorší od dosažení nezávislosti bývalé sovětské republiky před třemi desetiletími. Nepokoje si podle kusých zpráv úřadů vyžádaly nejméně desítky mrtvých, stovky zraněných a tisíce zatčených.

Tokajev v projevu ujišťoval, že počínání úřadů nesměřuje k potlačení práv a svobod. "Zákon a pořádek jsou základní zárukou prosperity naší země. Vůbec to neznamená útok na občanské svobody a lidská práva," prohlásil šéf státu podle TASS.