Největší české SUV nosí několik uniforem. Víte, kde všude slouží?

Největší české SUV nosí několik uniforem. Víte, kde všude slouží? Zdroj: ŠKODA AUTO

Největší české SUV nosí několik uniforem. Víte, kde všude slouží?
Největší české SUV nosí několik uniforem. Víte, kde všude slouží?
Největší české SUV nosí několik uniforem. Víte, kde všude slouží?
Největší české SUV nosí několik uniforem. Víte, kde všude slouží?
Největší české SUV nosí několik uniforem. Víte, kde všude slouží?
34
Fotogalerie

Největší české SUV nosí několik uniforem. Víte, kde všude slouží?

Automobily typu SUV se díky svému vnitřnímu prostoru a lepší prostupnosti stávají stále populárnějšími nejen mezi běžnými zákazníky, ale také mezi bezpečnostními a záchrannými složkami.

Český zachránce

Uplatnění u českých bezpečnostních a záchranných sborů přitom našlo i největší mladoboleslavské SUV, tedy Škoda Kodiaq. Ostatně už v roce 2017 jsme se setkali se speciální přestavbou pro zdravotníky, která kromě speciálního žlutého laku RAL 1016, reflexních prvků, majáků a sirény dostala také speciální výbavu kabiny.

Kromě ovládacího panelu výstražného zařízení, komunikačního vybavení a dodatečné pojistkové skříně je v kabině také odolná dělící přepážka, výsuvný modul v zavazadelníku pro uložení lékařského vybavení, hasicí přístroj, defibrilátor, plicní ventilátor, odsávačka nebo sada první pomoci. Tedy téměř vše, co je potřeba pro poskytnutí rychlé pomoci u pacienta.

V záchranářském kodiaqu tak chyběla snad jen nosítka, jenže i to má svůj důvod. Podobné typy rychlých záchranářských vozů totiž vznikají v rámci takzvaného setkávacího systému, kdy je cílem dopravit k pacientovi nejprve doktora a záchranáře, kteří do příjezdu sanitky s nosítky poskytují první pomoc. Prezentovaný kousek měl přitom pod kapotou 2,0litrový vznětový dvoulitr, který přes sedmistupňové DSG posílal na všechna kola 140 kW a 400 Nm. I díky systému předehřevu oleje byl přitom vůz vždy připraven rychle vyrazit do akce.

Škoda Kodiaq pro zdravotníky: Mrštná jako SUV, vybavená jako sanitka >>>

Britský záchranář s jedinečnou kabinou

Čeští záchranáři však nejsou jediní, kdo má možnost sáhnout po speciálně upraveném Kodiaqu. Svou speciální verzi představili začátkem roku 2020 také Britové, kteří ale překopali kabinu vozu k nepoznání.

Například obrazovka standardního infotainmentu se přesunula ze středového tunelu přímo před řidiče, neboť její místo obsadila obrazovka informačního systému britské záchranné služby, přes kterou dostává řidič pokyny přímo z centrály. Vpředu se navíc nově objevil také systém ovládání majáků a sirény, držák na telefon nebo držák na svítilnu.

Ze zadní třímístné lavice zbyla pouze jedna sedačka pro zdravotníka, zatímco zbytek prostoru zabírá ložná plocha pro zdravotnické vybavení. Nechybí však ani hasicí přístroj nebo malý trezor pro uschování omamných látek, které by mohly lákat zloděje. Na záchranářský speciál bylo přestavěno celkem 18 kodiaqů s pohonem 4x4.

Další záchranářská Škoda Kodiaq? Britové změnili interiér k nepoznání >>>

Pomáhá a chrání

Mnohem populárnější jsou ale vozy Škoda Kodiaq mezi bezpečnostními složkami - a to včetně těch českých. Například v říjnu minulého roku si tak pražská policie převzala dva speciálně upravené kodiaqy pro policisty z Pohotovostní motorizované jednotky. Kromě klasického zbarvení a majáků tak vozy dostaly i speciální výsuvnou zástavbu zavazadelníku, která slouží k uložení vybavení potřebného k řešení mimořádných situací.

Právě policisté z PMJ totiž bývají často těmi prvními, kteří zasahují u nejrůznějších výjezdů. Na palubě těchto dvou speciálů tak mají uloženou například hydrauliku na otevírání dveří, beranidlo, teleskopický žebřík, přenosné osvětlení, chrániče sluchu, dozimetr, zdravotnickou brašnu, defibrilátor, zastavovací pás, kužely, dlouhé zbraně, helmy či neprůstřelné vesty. Pod kapotou obou speciálů je pak uložen dvoulitrový zážehový motor a sedmistupňové DSG.

V létě si pak policisté z celé republiky slavnostně převzali první várku z celkem 500 vozů Škoda Kodiaq osazených stejnou motorizací, tedy 2.0 TSI 140 kW DSG 4x4. Vozy však tentokrát dostali nepatrně jednodušší úpravu exteriéru a především výrazně civilnější kabinu. Vzadu tak nechybí klasická třímístná lavice, zatímco v kufru je jen jednoduchý organizér. Objednávka několika stovek vozidel byla odůvodňována rozrůstající se výbavou policistů i potřebou pohonu všech kol a vyšší světlé výšky pro snazší zásahy nejen v horských oblastech, ale také v aglomeracích.

V Británii na vícero způsobů

Poměrně dost se pak vozy Škoda Kodiaq v policejních barvách objevují za lamanšským průlivem. Britští policisté přitom využívají jak vozy Škoda Kodiaq RS, které měly sloužit dokonce i v roli stíhacích vozidel, tak speciálně upravené vozy pro psovody. Kynologický Kodiaq je vybaven speciálním kotcem rozděleným na dvě části, který je klimatizovaný a současně splňuje nároky britské organizace pro prevenci týrání zvířat. Vůz je navíc schopen udržet motor v chodu také po vyndání klíčků ze zapalování, takže stále dodává energii všem palubním systémům.

Britové navíc počítají s uplatněním Škody Kodiaq u záchranných složek také po nedávné modernizaci. Na nejnovějších snímcích se přitom pochlubili nejen policejní a záchranářskou verzí, ale také hasičským speciálem.

Škoda Kodiaq RS dostala policejní majáky, v Česku ji však nepotkáte >>>

V Evropě i ve světě

Se Škodou Karoq v policejních barvách se ale setkáte i v jiných státech. Z evropských můžeme jmenovat například Francii, kde si Kodiaq zvolilo četnictvo, Rakousko nebo Ukrajinu. Zřejmě nejvzdálenější destinací, kde vás možná zastaví Kodiaq s majáky, je pak Nový Zéland. Ostatně sluší se připomenout, že právě Škoda zvítězila v tendru novozélandské policie, které bude v příštích letech dodávat stovky vozů Škoda Superb Combi.