Začíná tradiční Měsíc filmu na školách

Začíná tradiční Měsíc filmu na školách Zdroj: jsns.cz

Začíná tradiční Měsíc filmu na školách
Začíná tradiční Měsíc filmu na školách
2
Fotogalerie

„Mladí proti komunismu“. Začíná tradiční Měsíc filmu na školách

„Umřel jen ten, kdo žil pro sebe,“ uzavřel svůj dopis na rozloučenou v únoru 1969 student Jan Zajíc, který se, stejně jako měsíc před ním Jan Palach upálil na protest proti sovětské okupaci. Upravený sestřih dokumentu Olgy Sommerové s názvem „Věřím, že více světla potřeba nebude“ o dvou studentech, kteří se obětovali, je jedním ze tří hlavních snímků tradičního Měsíce filmu na školách. Ten se letos v listopadu odehraje už posedmnácté.

„Mladí proti komunismu“, tak zní motto aktuálního ročníku Měsíce filmu na školách. Jeho výběr popisuje ředitel vzdělávacího programu Jeden svět na školách ze společnosti Člověk v tísni Karel Strachota: „Osudy mladých odpůrců komunismu jsou inspirativní a mladé lidi by měly vést k uvědomění si vlastní spoluzodpovědnosti za stav společnosti, ve které žijí. Zároveň jsou připomínkou, že o demokracii, svobodu a lidská práva je třeba pečovat, že například možnost volně cestovat a studovat či svobodné projevování názorů nejsou samozřejmosti.“

Kromě již zmíněného dokumentu Olgy Sommerové o dvou upálených studentech Palachovi se Zajícem budou mít žáci možnost zhlédnout rovněž film „Postavení mimo hru“ o pohnutém osudu dvojnásobných mistrů světa v ledním hokeji z let 1947 a 1949. Československá zlatá parta měla jet v roce 1950 do Londýna obhajovat mistrovský titul, místo toho StB zinscenovala vykonstruovaný proces. Za špionáž, velezradu a rozvracení socialistického zřízení v něm bylo jedenáct reprezentantů odsouzeno celkem na 75 let – a to včetně tehdy jedenadvacetiletého Augustina Bubníka, jenž je průvodcem snímku.

Třetí z vybraných snímků je ze série České televize „Neznámí hrdinové" a jmenuje se „Ta krásná holka z vily nad řekou“. Dokument popisuje osud politické vězeňkyně Dagmar Šimkové, která kvůli svému buržoaznímu původu nemohla studovat. Místo toho se pustila do kampaně proti komunistům, kvůli které ji nakonec StB v jejich třiadvaceti poslala na patnáct let do vězení. V souvislosti s promítáním filmů jsou připraveny i čtyři speciální online debaty.

Organizátoři chystají i řadu dalších doprovodných akcí – plakátovou výstavu „Stejné příběhy, jiná jména“, dvě virtuální výstavy „Nepřemožená“ a „Jménem republiky a jejího lidu!“ či šest audiovizuálních lekcí o osobnostech české historie nazvaných „Hvězdičky“. 16. listopadu pak studenti mají možnost zhlédnout přímý přenos rozhovoru s Daryou Rubleuskayou, zaměstnankyní lidskoprávní organizace Vjasna o aktuálním dění v Bělorusku.