Český oštěpař Jakub Vadlejch vybojoval v Tokiu stříbrnou medaili

Český oštěpař Jakub Vadlejch vybojoval v Tokiu stříbrnou medaili Zdroj: ČTK / Deml Ondřej

Český oštěpař Jakub Vadlejch vybojoval stříbrnou medaili v Tokiu
Jakub Vadlejch oslavuje stříbrnou medaili ve finále oštěpu
Jakub Vadlejch v oštěpařském finále
Český oštěpař Jakub Vadlejch na olympiádě v Tokiu
Jakub Vadlejch v olympijském finále
9
Fotogalerie

České medailové žně na závěr olympiády! Oštěpaři Vadlejch s Veselým mají stříbro a bronz

Česko na olympijských hrách v Tokiu nakonec ještě získalo desátou i jedenáctou medaili. V úžasném závodě zazářili oštěpaři Jakub Vadlejch a Vítězslav Veselý. Vadlejch hodil 86,67 a skončil druhý, osmatřicetiletý veterán Veselý za výkon 85,44 vybojoval třetí příčku. Závod vyhrál Ind Níradž Čopra

Po úspěchu oštěpařů má česká výprava v Tokiu na kontě 11 medailí. Díky zisku čtyř zlatých, čtyř stříbrných a tří bronzových zažila nejúspěšnější letní hry v samostatné historii.

Oba čeští oštěpaři o sobě v posledních letech nedávali příliš vědět a ani letošní sezona až dosud nebyla oslnivá. Ale formu načasovali na nejdůležitější závod roku a ukázali, že oštěp je parádní česká disciplína. Trojnásobný olympijský vítěz Jan Železný v hledišti musel mít radost.

Finále začal nejlépe Čopra, který zvítězil už v kvalifikaci. Ve druhé sérii si vedení upevnil hodem dlouhým 87,58 metru. Třetím pokusem dlouhým 85,44 metru se k němu přiblížil Veselý, mistr světa z roku 2013, který tak daleko nehodil posledních pět let.

I Vadlejch si zapsal nejlepší výkon roku. V páté sérii hodil 86,67 metru a získal stříbro stejně jako na mistrovství světa před čtyřmi lety. Veselý si ve svém čtvrtém olympijském finále zopakoval devět let starý bronz z Londýna, který však získal až dodatečně.

Podívejte se na příběh Jana Železného, nejúspěšnějšího oštěpaře všech dob a trenéra Jakuba Vadlejcha: