Srážka dvou vlaků na Domažlicku.

Srážka dvou vlaků na Domažlicku. Zdroj: HZS Plzeňského kraje

Srážka vlaků u Domažlic.
Srážka vlaků u Domažlic.
Srážka vlaků u Domažlic.
3
Fotogalerie

U Domažlic se srazily vlaky. Nehoda má zatím tři potvrzené oběti

U obce Milavče mezi stanicemi Domažlice a Blížejov se dnes kolem osmé ráno srazily dva osobní vlaky. Dva lidé zemřeli, několik je ve vážném stavu, zhruba tři desítky zraněných jsou mimo ohrožení života - jsou potlučení, pomlácení, poškrábaní, řekla ČTK v 09:15 mluvčí krajské záchranné služby Mária Svobodová. Podle železničářů šlo o srážku vlaku Západní expres s osobním vlakem.

Na místo míří ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) a vedení Českých drah. Na twitteru ministr uvedl, že expres projel návěstidlo v poloze Stůj ve výhybně Radonice na Domažlicku a srazil se s osobním vlakem.

Hasiči potvrdili dva mrtvé na místě. Dále evidují pět vážně zraněných a tři středně těžce zraněné. Jeden člověk se podle nich po nehodě pohřešuje. Domažlická nemocnice, která přijímá zraněné, zrušila všechny na dnešek plánované operace a uvolnila několik lůžek, pokud by byla potřeba hospitalizovat větší počet raněných.

"Za záchrannou službu zasahují čtyři vrtulníky - pražský, hradecký, z Plzně-Líní a jihočeský. Máme tam pět vozů pro likvidaci hromadného postižení osob, jsou tam materiály, léky a další pomůcky," uvedla Svobodová. Dále tam zasahuje pět vozů rychlé záchranné pomoci, dva lékaři z oblasti, lékaři z vrtulníku. Pomáhají Jihočeši se dvěma záchrannými vozy ... Složky integrovaného záchranného systému si místo nehody rozdělily na dva úseky, kde společně zasahují desítky záchranářů, řekl mluvčí krajských hasičů Petr Poncar. Na místě pomáhají i záchranáři z Německa.

Poncar uvedl, že u nehody je 12 jednotek profesionálů i dobrovolníků, tedy zhruba 60 hasičů včetně drážních. "Všichni cestující už jsou evakuováni z vagonů. Ti, co byli zranění lehce nebo vůbec, tak byli transportováni do místního kulturního střediska (Milavče) a zbytek odvezly vrtulníky a sanitky. Na místě je posttraumatický intervenční tým a jedou tam i policejní psychologové a budeme zřizovat informační linku," uvedl Poncar. Podle něj bude zásah na místě bude trvat dlouho.

Provoz na mezinárodní trati Praha - Pzeň - Furt im Wald - Mnichov bude podle webu ČD přerušen nejméně do 18:30. Mezi stanicemi Domažlice a Staňkov jezdí náhradní autobusová doprava.

Jde o největší železniční nehodu od minulého léta, kdy si desítky zraněných vyžádala čelní srážka dvou osobních vlaků na jednokolejné trati u obce Pernink na Karlovarsku. Tam 7. července zahynuli dva lidé a dalších 24 bylo zraněno. Jednu oběť a 35 zraněných měla nehoda z loňského 14. července na kraji Českého Brodu, kde osobní vlak narazil do stojícího nákladního expresu. Srážka osobního vlaku, který jel loni 9. září z Klatov do Domažlic, s diagnostickou soupravou tvořenou lokomotivou a měřicím vozem, si vyžádala 19 zraněných.