Hrací automat

Hrací automat Zdroj: profimedia.cz

Seznam notorických gamblerů i pobíračů dávek. Přes 206 tisíc lidí nesmí do heren nebo sázet na sport

Hazardní průmysl v České republice je stále zlatým dolem, kterým neotřásla ani epidemie koronaviru a opakované lockdowny. Z nedávno publikovaných dat Generálního finančního ředitelství vyplývá, že Češi loni prosázeli 393,1 miliard korun, což bylo meziročně o jedno procento více než v roce 2019. Na ministerstvu financí však vedou od konce loňského roku ještě jednu statistiku či seznam, a tím je neveřejný Rejstřík fyzických osob vyloučených z účasti na hazardních hrách. Podle aktuálních dat je na tomto seznamu zhruba 206 tisíc osob.

„Provozovatelé hazardních her jsou nově povinni ověřovat, zda je daná osoba zapsána v rejstříku vyloučených osob. Pokud ano, nesmí ji provozovatel vpustit dovnitř ani umožnit zřídit uživatelské konto. To platí nejen pro kasina a herny, ale i pro internetové hry,“ uvedl pro web Reflex.cz Šimon Blecha z tiskového oddělení ministerstva financí.

V praxi to tedy funguje tak, že každý, kdo chce hrát automaty v herně, ruletu v kasinu nebo si chce vsadit na sportovní zápasy, musí být z pohledu svého osobního finančního profilu „v pořádku“. Nesmí například pobírat dávky v hmotné nouzi, být v insolvenci nebo nesmí mít uloženo ochranné léčení od hazardu. Tato bezúhonnost se prověřuje tak, že zaměstnanci dotyčného zařízení na základě kontroly osobních údajů či hráčské kartičky zkontrolují, zda hráč je v tomto seznamu evidován či nikoliv. Je-li tomu tak, hraní či uzavření sázky mu je odepřeno. Totéž platí například i v případech, kdy si chce někdo zřídit hráčský účet pro sázení číselných loterií. Nicméně ti, kteří jsou zvyklí chodit sázet Sportku do trafiky, tak mohou činit i nadále a žádný doklad nepotřebují.  

Z podrobnějších dat ministerstva financí vyplývá, že z 206 tisíc lidí zapsaných v Rejstříku o to dobrovolně požádalo jen 900 z nich, ostatní se na seznamu ocitli z úřední moci. A cesta z tohoto seznamu není pro dotyčného člověka úplně bezbolestná či rychlá. „Je-li fyzická osoba zapsána do Rejstříku vyloučených osob, nelze tento zápis vymazat na základě její vlastní žádosti. Odstranění se provádí stejně jako zápis automaticky z moci úřední neprodleně poté, kdy Ministerstvo financí obdrží z příslušného rejstříku informaci o důvodech výmazu (například ukončení pobírání dávek v hmotné nouzi nebo ukončení insolvence). Je-li osoba zapsána na vlastní žádost, může požádat o vymazání nejdříve jeden rok ode dne provedení zápisu,“ doplnil Šimon Blecha.

Pro úplnost dodejme, že největší podíl peněz, které v Česku projdou hazardem, míří do technických her, především hracích automatů. Loni se v nich protočilo 277 miliard korun. Kurzové sázky si ulouply přes 84 miliard korun a třeba loterie, do níž se započítává Sportka či stírací losy, pak bezmála 17,5 miliardy korun. Většina vsazených peněz se sice vrátí hráčům v podobě výher, přesto hazardní firmy mají z hráčské vášně Čechů veliký profit. Z dat Generálního finančního ředitelství vyplývá, že si tyto firmy na hrubých příjmech loni přišly na 32,7 miliard korun. Jinými slovy: každá dvanáctá vsazená koruna zůstala u nich.