Bývalý šéf Národní sportovní agentury Milan Hnilička s premiérem Andrejem Babišem na tiskové konferenci

Bývalý šéf Národní sportovní agentury Milan Hnilička s premiérem Andrejem Babišem na tiskové konferenci Zdroj: ČTK/Šimánek Vít

Volební kampaň Ano - Andrej Babiš, Milan Hnilička, Jaromír Jágr.
Nový šéf Národní agentury pro sport, bývalý hokejista a poslanec ANO Milan Hnilička chce motivovat malé sportovce, přinést jim víc peněz, spolupracovat s Jaromírem Jágrem a také znovu mluví o olympiádě v Česku (28. 8. 2019)
2006. Důvod k oslavě. Hnilička právě vychytal Finy a Češi jdou po výhře 3:1 do finále mistrovství světa v Rize.
2018. Dvacet let od legendárního triumfu na olympiádě v Naganu. Hnilička tam jako třetí gólman doplňoval Dominika Haška s Romanem Čechmánkem.
Pavel Nedvěd, Milan Hnilička a další osobnosti přicházejí na tiskovou konferenci po 1. zasedání Národní rady pro sport
14
Fotogalerie

Hokejista Hnilička rezignoval na post předsedy Národní sportovní agentury

Předseda Národní sportovní agentury (NSA) Milan Hnilička rezignoval. Dopoledne o tom informoval premiéra Andreje Babiše.

Informaci potvrdil mluvčí NSA Jakub Večerka s tím, že důvody předseda objasní novinářům po poledni. Hnilička byl pod tlakem od ledna, kdy se navzdory vládním opatřením proti koronaviru zúčastnil oslavy v Teplicích. Server Seznam Zprávy také upozornil, že agentura pro schvalování dotací angažovala externí firmu. V agentuře proto byla kontrola ministerstva financí, která zjistila i další nedostatky.

Bývalý hokejový brankář Hnilička byl od roku 2018 vládním zmocněncem pro sport. V srpnu 2019 se ujal vedení nově zřízené Národní sportovní agentury, která převzala od ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy agendu sportu včetně rozdělování dotací. Všechny státní prostředky rozděluje od letoška, ale už loni spravovala mimořádné programy na kompenzaci ztrát způsobenými opatřeními proti koronaviru.

Premiér Babiš Hniličkovi poděkoval za odvedenou práci. "Během dvou let díky své urputnosti vybojoval a vybudoval vlastně takové menší ministerstvo sportu," uvedl ve vyjádření.

Pro letošní rok je v rozpočtu na sport určeno více než deset miliard korun. Agentura zastřešuje nejen profesionální, ale především amatérské sportovce s důrazem na aktivity dětí a mládeže. "Národní sportovní agentura dokázala v rekordním čase dostávat peníze až k těm nejmenším klubům a to v rámci transparentních a jasně čitelných kritérií. To byl taky přesně důvod, proč jsme se rozhodli agenturu založit a nový nástupce v nastaveném trendu musí pokračovat," uvedl premiér.

Video placeholde
Tajná party papalášů: Paroubek, Hnilička, Šlégr a další pařili u kmotra Bendy! • Blesk TV

Právě dotace v programu Můj klub určených na podporu dětí a mládeže byly podle Seznamu Zprávy problematické. Agentura využívala vedle svých úředníků také externí firmu Moore Czech Republic. Zástupci NSA vysvětlovali, že tak učinili v zájmu rychlého vyplacení dotací. V agentuře ještě nebyly kompletně obsazené úřednické funkce, protože přebírala agendu od ministerstva školství.

Seznam Zprávy také upozornil na další nedostatky zjištěné kontrolory ministerstva financí. Jednalo se například o chybně nastavené parametry některých dotačních programů nebo nedostatečné kontrolní mechanismy.