Výročí masakru v Beslanu

Výročí masakru v Beslanu Zdroj: Reuters

Policie zadržela bratra teroristů z Petrohradu, měl u sebe granát
Lidé na místě útoku kladou květiny.
Lidé na místě útoku kladou květiny.
Lidé na místě útoku kladou květiny.
Akram Azimov
20
Fotogalerie

Beslan, Kazaň a ty další. Tragické teroristické útoky v Rusku a neschopnost bezpečnostních složek

Dnešní události v ruské Kazani jsou dalším děsivým útokem na obyvatele Ruské federace. Střelba, kterou má na svědomí mimo jiné bývalý studen školy, tak Rusům opět připomněla neštěstí z roku 2004, kdy během teroristického útoku zemřelo ve škole v Beslanu až 186 nevinných dětí. Připomeňme si další teroristické útoky, kterým muselo v minulosti Rusko čelit.

Teroristický útok na školu v Beslanu

V září roku 2004 zadržovala po dobu tří dnů v Beslanu skupina teroristů v místní škole kolem 1200 lidí, při zásahu ruských bezpečnostních sil bylo zabito 334 lidí včetně více než 180 dětí. Někteří pozůstalí uvedli, že policejní zásah byl proveden neprofesionálně.

Podle verdiktu štrasburského soudu z roku 2017 porušilo Rusko evropskou konvenci o ochraně lidských práv a základních svobod. Výhrady měl k provedení policejní operace i k vyšetřování incidentu ruskými úřady. 

Útok na školu v Kazani

Nejméně osm mrtvých si vyžádala střelba, kterou dnes rozpoutali dva ozbrojenci ve škole v Kazani v ruském Tatarstánu. Jednoho střelce se policistům podařilo zajmout, druhého zlikvidovala zásahová jednotka, uvedla agentura TASS. Motiv útoku zatím není jasný. Mezi oběťmi je podle různých zdrojů sedm či devět dětí a také učitelka páté třídy.

Video placeholde
Děti prchají a vyskakují z oken před střelbou v kazaňské škole • Twitter

Bombové útoky na obytné domy 

Exploze v automobilu v obytném bloku ruských vojáků v jihodagestánském městě Bujnaksk si před 20 lety, 4. září 1999, vyžádala 64 mrtvých a více jak stovku zraněných. Ruské úřady útok připsaly čečenským povstalcům, kteří tehdy v Dagestánu bojovali proti Moskvě. V roce 1999 si teroristické útoky v ruských městech vyžádaly celkem na 300 obětí. Většinu pachatelů se podařilo dopadnout a odsoudit k vysokým trestům vězení.

Útok v moskevském divadle na Dubrovce

Útok na moskevské divadlo na Dubrovce byl velkou teroristikou akcí, která se odehrávala po dobu tří dnů od 23. do 26. října 2002. Asi 40 čečenských islámských teroristů během představení muzikálu obsadilo budovu moskevského divadelního centra a vzalo více než 850 lidí jako rukojmí. O život nakonec přišlo kolem 170 lidí

Teroristický útok na letišti Domodědovo

Teroristický útok na letišti Domodědovo se stal 24. ledna 201. Při tomto sebevražedném útoku zahynulo 35 lidí a 180 jich bylo zraněno. Mezi zraněnými byli rovněž slovenští herci Zuzana Fialová a Ľuboš Kostelný. Ruské vedení a tajná služba FSB byli tehdy pod palbou kritiky ruského tisku za to, že krvavému atentátu nedokázali zabránit.

Bombový útok v Petrohradu 

Sebevražedný útok v petrohradském metru, který se stal 3. dubna 2017 byl podle vyšetřovatelů dílem etnického Uzbeka s ruským pasem, který před sedmi lety přijel do Petrohradu z rodného Kyrgyzstánu. Podle vyšetřovatelů Akbaržona Džalilova zverbovali islamisté, když byl na měsíční návštěvě v kyrgyzském městě Oš. Počet obětí nakonec vystoupal až na 14 lidí, přičemž dalších 50 lidí bylo zraněno.

Vagón metra explodoval v pondělí odpoledne v době dopravní špičky mezi dvěma stanicemi v centru města. Souprava byla podle očitých svědků plná lidí. Strojvedoucí po výbuchu nezpomalil a vlak v souladu s bezpečnostními předpisy zastavil až v nejbližší stanici. Podle policie tak umožnil rychlý přístup záchranářů ke zraněným, což pravděpodobně snížilo počet obětí na životech.