Roman Janoušek

Roman Janoušek Zdroj: ČTK

Roman Janoušek, nehoda, rekonstrukce
Roman Janoušek, nehoda, rekonstrukce
Roman Janoušek, nehoda, rekonstrukce
Roman Janoušek
Roman Janoušek
10
Fotogalerie

Janoušek opět nemusí do vězení. Soud mu přerušil výkon trestu na další dva roky

Krajský soud v Brně prodloužil lobbistovi Romanu Janouškovi o další dva roky přerušení výkonu trestu, a to ze zdravotních důvodů. Uvedla to dnes Česká televize. Podle ní není rozhodnutí pravomocné, protože proti němu podal stížnost státní zástupce.

Janoušek si má odpykat 4,5 roku vězení za to, že autem srazil ženu a od nehody ujel, výkon trestu ze zdravotních důvodů se na jeho žádost přerušuje opakovaně. Podle lékařských posudků Janoušek trpí nevyléčitelnou nemocí a při chůzi se musí opírat o francouzskou hůl. Ve vězení dosud strávil zhruba rok a čtvrt. Stížností se bude zabývat olomoucký vrchní soud.

Někdejší lobbista a podnikatel Janoušek byl v minulosti označován za šedou eminenci pražské politiky. Začínal jako číšník a trenér tenisu, podnikal v realitách. Média se později rozepisovala o jeho kontaktech s politiky včetně někdejšího pražského primátora Pavla Béma (ODS).

V březnu 2012 zveřejnila Mladá fronta Dnes odposlechy, které byly pořízeny již v roce 2007 a na nichž Janoušek hovoří zejména s Bémem (oslovovali se "Mazánku" a "Kolibříku"). Podle deníku měl Janoušek tehdy velký vliv na rozhodování o důležitých obchodech na pražském magistrátu.

O lobbistovi, jenž sám sebe v tisku charakterizoval jako "politického podnikatele", se psalo také jako o jednom z takzvaných kmotrů s vazbami hlavně na pražské občanské demokraty.