Tisková konference po jednání vlády (18. 3. 2021): Karel Havlíček (za ANO)

Tisková konference po jednání vlády (18. 3. 2021): Karel Havlíček (za ANO) Zdroj: Úřad vlády ČR

Havlíček: Obchody s dětským zbožím, trhy nebo zoo opět otevřou v pondělí 12. dubna

Obchody s dětským oblečením a obuví, papírnictví, čistírny, prádelny, zámečnictví či farmářské trhy se podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) budou moci znovu otevřít od 12. dubna. Schválila to dnes vláda.

Kvůli návratu dětí do škol kabinet podle Havlíčka uvolní od následujícího pondělí provoz prodejen s dětským oblečením a obuví, a papírnictví. Dále budou moci podle Havlíčka fungovat prodejny pietního zboží, farmářské trhy, čistírny, prádelny, zámečnictví, provozovny oprav zařízení pro domácnosti nebo prodej náhradních dílů pro auta a stroje.

Momentálně mohou mít kvůli pandemii koronaviru otevřeno jen vybrané obchody jako potraviny, drogerie, lékárny, optiky, květinářství nebo prodejny s chovatelskými potřebami.

Dalšími, kdo mohou otevřít návštěvníkům opět své brány budou zoologické a botanické zahrady. Jejich venkovní provoz bude podle Havlíčka obnoven od 12. dubna. Naplnit budou smět 20 procent kapacity.

Zoologické a botanické zahrady jsou z rozhodnutí vlády v boji proti epidemii koronaviru uzavřené od 18. prosince. Na jaře nesměly fungovat od 13. března do 27. dubna a kvůli druhé vlně epidemie znovu od 9. října do 2. prosince. Provoz byl už dříve v rámci protiepidemických opatření limitován maximálním počtem návštěvníků nebo zákazem vstupu do pavilonů.