Elon Musk a Jeff Bezos

Elon Musk a Jeff Bezos Zdroj: Reuters, Archiv Blesku

Zakladatel Amazonu Jeff Bezos je se se 146 miliardami dolarů považován za nejbohatšího člověka.
Jeff Bezos
Poslyšte, pozemšťané...
Elon Musk
Bernard Arnault
7
Fotogalerie

Devět Čechů mezi nejbohatšími lidmi planety. Žebříček vede Jeff Bezos, Elon Musk v závěsu

Pandemický rok přivedl na svět víc miliardářů než jakýkoli jiný. Podle nejnovějšího žebříčku nejbohatších lidí světa, který už po pětatřicáté vydal magazín Forbes, je na světě rekordních 2755 dolarových miliardářů. Společně kontrolují majetek za 13,1 bilionu dolarů, poprvé je to dvouciferné číslo – ještě v roce 2019 to bylo osm bilionů.

Mezi nejbohatšími lidmi planety figuruje devět Čechů, zatím nejvíce.

Naposledy se na seznamu objevuje jméno nedávno tragicky zesnulého Petra Kellnera jako nejbohatšího člověka naší země. Podle odhadů Forbesu činí hodnota jeho majetku 17,5 miliardy dolarů, tedy 382 miliard korun. Patří mu tak 110. místo mezi nejbohatšími lidmi světa. Žebříček byl dokončen před jeho skonem 27. března. Majetek Petra Kellnera s největší pravděpodobností přejde na manželku Renatu Kellnerovou a celou rodinu.

Druhým nejbohatším člověkem z České republiky je Karel Komárek s majetkem přesahujícím 5,5 miliardy dolarů, tedy 121 miliardy korun. Třetí místo patří letos Radovanu Vítkovi, jeho impérium CPI bylo ohodnoceno na 4,8 miliardy dolarů, tedy 105 miliard korun. Následuje Daniel Křetínský s majetkem za 4,1 miliardy a pak premiér Andrej Babiš. Ten kontroluje jako konečný vlastník majetku ve svěřenských fondech 3,5 miliardy dolarů, tedy 77 miliard korun. Z Čechů je v žebříčku ještě Pavel Baudiš z Avastu, poprvé se do něj dostal také jeho souputník a spoluzakladatel této firmy Eduard Kučera. Do výběru patří též Pavel Tykač a Marek Dospiva.

U všech českých zástupců hodnota majetku přes těžký rok stoupla. Je to dáno nejen výsledky samotných firem, ale také pohyby kurzů akcií, od nichž se hodnota majetku odvozuje, a pohyby měnových kurzů, zejména mezi dolarem a eurem a mezi dolarem a korunou.

Nejbohatším člověkem světa pro rok 2021 zůstává Jeff Bezos, zakladatel a šéf Amazonu. První místo mu patří už čtvrtý rok v řadě. Poprvé ho stíhá zakladatel automobilky Tesla Elon Musk, ten díky raketovému růstu cen akcií Tesly vystřelil na tento post z 31. místa předešlého roku. Třetí je Bernard Arnault, jemuž patří konglomerát luxusních firem LVMH, čtvrtý je Bill Gates. Pětici nejbohatších uzavírá Mark Zuckerberg z Facebooku. Do elitní pětky se poprvé po dvou dekádách těsně nevešel investor Warren Buffett.

Letos je v žebříčku více žen, celkově 382 oproti loňským 241. Nejvíce miliardářů pochází z Asie, celkem 1149, 724 je ze Spojených států a 628 z Evropy. Česko má největší zastoupení ze všech států střední a východní Evropy.

Ve svém komentáři k žebříčku píše šéfredaktor amerického Forbesu Randall Lane: „Zatímco nárůst počtu miliardářů se může zdát skandální, základní trendy mohou přinést prosperitu všem. Přes to všechno, co jsme prožili v pandemii století, lidé dokázali čelit výzvám a popřít všechny nepříznivé předpoklady. Jako když například Ugur Sahin, turecký imigrant v Německu, dokázal v řádu měsíců připravit ve své firmě BioNTech vakcínu proti covidu-19.“