Kellner byl někdo, koho se Andrej Babiš reálně bál a současně mu záviděl jeho globální ambice a noblesu. Dnes to místo zůstane prázdné.

Kellner byl někdo, koho se Andrej Babiš reálně bál a současně mu záviděl jeho globální ambice a noblesu. Dnes to místo zůstane prázdné. Zdroj: Archív Reflexu

Bohumil Pečinka: Petr Kellner byl podnikatel-vizionář srovnatelný s Tomášem Baťou. Co přijde po něm?

Tragicky zahynul jeden z nejinspirativnějších Čechů současnosti, Petr Kellner, který byl současně nejbohatším českým podnikatelem. Když někdo odejde o dobrých dvacet let dříve, než jeho rodina a okolí očekávají, je to vždycky tragédie. O důvod víc, že Kellner byl člověk, který ukazoval směr.

Jeho smrt ve zříceném vrtulníku je možné přirovnat k jiné historické události z roku 1932, kdy spadlo letadlo se zakladatelem obuvnického impéria Tomášem Baťou starším. Také Kellner vybudoval impérium PPF, jež se stalo globální firmou. Tomáše Baťu staršího sice jeho firma přežila, ale někdejšího lesku už nikdy nedosáhla. Otázkou je, jak skončí nejsilnější česká firma, kterou Kellner prakticky celou vlastnil.

Exploze svobody

Mezi lidmi, kteří se dnes živí vypisováním formulářů na grantové dotace, zdomácněl obraz podnikatele 90. let jako někoho, kdo chce uchvátit co nejvíc majetků a zabývá se spotřebou pro spotřebu. Devadesátky měly své extrémy, ale hlavně byly explozí svobody a pracovního étosu, o němž se nám dnes může jen zdát. Z této atmosféry vzešel podnikatel Petr Kellner, jenž dokázal investiční kupóny svého privatizačního fondu (PPF) rozmístit tak prozíravě, že je většinou dobře zhodnotil držitelům kupónů, a především sobě. To byl základ, z něhož vzešel.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!