Dobré pivo pomohlo dobré věci. Zástupci Plzeňského Prazdroje a Reflexu předali výtěžek aukce pivních lahví přímo v Centru Paraple

Dobré pivo pomohlo dobré věci. Zástupci Plzeňského Prazdroje a Reflexu předali výtěžek aukce pivních lahví přímo v Centru Paraple Zdroj: Zbyněk Pecák

Zástupci Plzeňského Prazdroje a Reflexu předali výtěžek aukce pivních lahví Centru Paraple

3 559 764 korun. Šek na tuto částku předal dnes v sídle Centra Paraple do rukou jeho ředitele Davida Lukeše a zakladatele Zdeňka Svěráka emeritní vrchní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka.

Hlavním počinem byla dobročinná aukce uměleckých pivních lahví z dílny studia Olgoj Chorchoj a sklárny Moser, která proběhla v režii týdeníku Reflex a Mall.tv před koncem loňského roku. Aukci lahví Pilsner Urquell každoročně organizuje už od roku 2012. „S tradicí pomáhat potřebným začali v našem pivovaru už jeho zakladatelé v polovině 19. století. Na tento zvyk jsme před devíti lety navázali první dobročinnou aukcí pivních lahví. Za tu dobu se z dražby tradice, která Centru Paraple vynesla už téměř 13 milionů korun,“ řekl Václav Berka. Novou aktivitou byla sbírka na mimořádnou jedenáctou lahev na portálu Hithit, která vynesla 545 775 korun. S ohledem na současnou nelehkou situaci navýšil Prazdroj celkovou částku o 1 milion korun z prodeje vánočních jednolitrových lahví.

Získané prostředky využije Centrum Paraple na mzdy asistentů a nákup sportovních a rehabilitačních pomůcek. „Letošní rekordní částka nás všechny příjemně překvapila,“ říká ředitel Centra Paraple David Lukeš.

„Děkuji přátelům z Plzeňského Prazdroje, že i v loňském roce připravili projekty na podporu Centra Paraple, a všem dražitelům i drobným dárcům, že společnými silami přispěli na dobrou věc. Současná doba není lehká, a o to víc si vážíme pomoci,“ říká Zdeněk Svěrák. Přítomný šéfredaktor Reflexu Marek Stoniš se už těší na letošní aukční ročník a doufá, že se podaří vybranou částku ještě výrazně navýšit. „V Reflexu máme radost, tady se totiž snoubí tři aspekty, které nám jsou blízké: Dobré pivo, dobří lidé a peníze na dobrou věc,“ komentoval Stoniš předání šeku přímo v sídle Centra Paraple.