Abdul Benbrika

Abdul Benbrika Zdroj: youtube @ABC News (Australia)

Austrálie odebrala občanství muslimskému duchovnímu za organizování teroristické skupiny

Australské úřady rozhodly o odebrání státního občanství Austrálie muslimskému duchovnímu Abdulu Nacerovi Benbrikaovi, který je alžírského původu a byl odsouzen na 15 let vězení za organizování teroristické skupiny na australském území a přípravy teroristického útoku. Jedná se tak o další přitvrzení tamních protiteroristických opatřeních.

Benbrika je prvním člověkem, kterému bylo odebráno australské státní občanství kvůli hrozbě terorismu. Podle platné australské legislativy je i po jeho vykonání trestu vězení možné ho zadržet ve vězení na základě rozhodnuti o nebezpečné rizikovosti, tedy že osoba se může opět dopustit teroristické činnosti. Podle platných australských zákonů je možné v obdobném případě odebrat australské občanství pouze v případě, že se týká osoby mající více státních občanství a taková osoba má právo se proti rozhodnutí úřadu odvolat do 90 dní od vydání rozhodnutí. Výše jmenovaný Benbrika měl mít dvě občanství – rodné alžírské a australské.

Paradoxně se proti politice zbavování občanství a vyhošťování (nejen) islámských teroristů z Austrálie postavili experti australských bezpečnostních sil, kteří již v roce 2019 upozornili na nezamýšlená rizika takové politiky. Podle jejich názoru není v dnešním globalizovaném světě zaručeno, že se vyhoštěná osoba nezapojí do proti-australské činnosti v zahraničí a nebude nekontrolovanou hrozbou. Naopak se podle expertů může radikálně zmenšit možnost australských bezpečnostních sil zmírňovat teroristické hrozby a paradoxně tak může dojít k posílení globálního rizika terorismu.

Výše jmenovaný Abdul Nacer Benbrika se narodil v Alžírsku v roce 1960 a v roce 1989 se přestěhoval do Austrálie na návštěvnické vízum. Po jeho vypršení v Austrálii zůstal a začal bojovat s úřady o legalizování svého pobytu. V době, kdy se snažil o legalizaci svého pobytu, veřejně tvrdil, že důvodem, proč chce zůstat v Austrálii, je jeho láska k australskému životnímu stylu. Svůj boj s úřady nakonec vyhrál a v roce 1998 získal australské státní občanství. V roce 1992 se zároveň oženil s libanonskou muslimkou (která byla státní občankou Austrálie).

Benbrika se v australské muslimské komunitě začal projevovat aktivisticky a začal prezentovat své radikální výklady islámu, které byly v určitých ohledech extrémistické i pro ortodoxní část australských muslimů. Nakonec se tedy Benbrika vydělil se skupinou věrných a začal nejen obhajovat chování a výklad islámu podle zakladatele teroristické organizace al-Kaida Usámy bin Ládina, ale hájil i právo muslimů bojovat proti americkým koaličním jednotkám v Iráku a Afghánistánu.

Svými aktivitami se Benbrika brzy dostal do hledáčku australské kontrarozvědky ASIO (Australian Security Intelligence Organisation), která ho měla sledovat již od roku 2004. Díky změnám australských protiteroristických zákonů dostala ASIO větší pravomoci a došlo k rozšíření oblasti možných obvinění potencionálních teroristů. Na základě těchto skutečností provedli v roce 2005 agenti ASIO a policie zásah proti skupině muslimských radikálů vedených právě Benbrikou.

V Austrálií žije kolem 600 000 muslimů, což je zhruba 2,6 % z celkové australské populace. Podle některých odborníků přibližně polovina muslimů v Austrálií islám nepraktikuje. Muslimská komunita je roztříštěná do mnoha různých skupina na základě jejich výkladu islámu a etnického původu. Podle dat ze sčítání obyvatel se muslimská komunita v Austrálii postupně rozrůstá.