Jeden z nejlepších fotbalistů historie Diego Maradona zemřel. Šedesátiletá legenda utrpěla infarkt.

Jeden z nejlepších fotbalistů historie Diego Maradona zemřel. Šedesátiletá legenda utrpěla infarkt. Zdroj: ČTK

Diego Maradona v dobách největší slávy
Diego Maradona v dobách největší slávy
Diego Maradona v dobách největší slávy
Diego Maradona v dobách největší slávy
Diego Maradona v dobách největší slávy
21
Fotogalerie

Zemřela legenda Diego Maradona. Jeden z nejlepších fotbalistů všech dob podlehl v šedesáti letech infarktu

Jeden z nejlepších fotbalistů historie Diego Maradona necelý měsíc po šedesátých narozeninách zemřel. Argentinský mistr světa z roku 1986 a idol mnoha generací dnes utrpěl srdeční zástavu. Po smrti muže, jenž má ve své vlasti status národního hrdiny, vyhlásil argentinský prezident Alberto Fernández třídenní státní smutek.

Maradona v posledních týdnech opět bojoval s vážnými zdravotními problémy. Začátkem listopadu se musel podrobit náhlé operaci kvůli krvácení do mozku a po propuštění z nemocnice před dvěma týdny měl nastoupit odvykací kúru kvůli dlouhodobé závislosti na alkoholu.

Míčový kouzelník, jenž je považován za nejlepšího fotbalistu historie spolu s Brazilcem Pelém, měl vážné zdravotní potíže opakovaně kvůli svému životnímu stylu. Legendární ofenzivní hráč byl závislý na drogách, bojoval s nadváhou a srdečními problémy, kvůli nimž byl často hospitalizován.

Rodák z Lanúsu dovedl Argentinu k titulu na mistrovství světa roce 1986 v Mexiku, kde se zapsal do historie především ve čtvrtfinálovém duelu proti Anglii. K prestižnímu vítězství 2:1 nad týmem ze země, s níž měla Argentina kvůli předchozí válce o Falklandy napjaté vztahy, pomohl Maradona dvěma památnými góly. Nejprve překonal brankáře Petera Shiltona rukou, kterou později označil za "boží", a druhý gól vstřelil po úchvatném sólu ze své poloviny hřiště.

Za Argentinu odehrál Maradona 91 zápasů a vstřelil 34 gólů. Zahrál si s ní také ve finále MS 1990. V letech 2008-2010 národní tým rovněž trénoval.

Kromě rodné země je Maradona hrdinou také v Neapoli, kam přišel v roce 1984 z Barcelony. Průměrný týmu z jihu Itálie pouze 165 cm vysoký Argentinec pozvedl a vyhrál s ním dvakrát ligu, jednou domácí pohár a také Pohár UEFA.

Mezinárodní federace FIFA Maradonu označila v roce 2000 společně s Pelém za nejlepšího fotbalistu 20. století. Maradona vyhrál v anketě internetové hlasování, o dvacet let starší Brazilec si zase cenu FIFA vysloužil díky hlasům fotbalových funkcionářů, novinářů a trenérů.