Noa Pothovenová (†17) se rozhodla zemřít žízní

Noa Pothovenová (†17) se rozhodla zemřít žízní Zdroj: Instagram.com/winnenofleren

Noa Pothovenová (†17) se rozhodla zemřít žízní
Noa Pothovenová (†17) se rozhodla zemřít žízní
Noa Pothovenová (†17) se rozhodla zemřít žízní
Noa Pothovenová (†17) se rozhodla zemřít žízní
Noa Pothovenová (†17) se rozhodla zemřít žízní
15
Fotogalerie

I děti mají právo chtít svou smrt. Nizozemsko jako druhý stát na světě povolí dětskou eutanazii

Ve velké většině zemí Evropské unie není eutanazie legální. Jednu z výjimek od roku 2002 představuje Nizozemsko. Tamní vláda se však odhodlala postoupit ještě o krok dál. Po dlouhých měsících debat a rozkolů se koaliční kabinet premiéra Marka Rutteho rozhodl smazat věkovou hranici pro usmrcení na žádost. Stejnou možnost jako dospělí tak dostanou i děti. V úterý o tom informovala agentura AFP.

„Studie ukázala, že mezi rodiči a lékaři existuje potřeba k úmyslnému ukončení života nevyléčitelně nemocných dětí, které beznadějně trpí a v dohledné době umřou,“ uvedl v dopise sepsaném na základě lékařského pojednání pro nizozemský parlament ministr zdravotnictví Hugo de Jonge s tím, že se jedná o nezbytnou změnu.

Nový pozměňovací návrh se má týkat malé skupiny nemocných. Konkrétně jde o věkovou skupinu od jednoho roku do dvanácti let. Vláda mimo jiné přišla i s odhadem. Eutanazie se údajně bude týkat pěti až deseti dětí ročně a bude k ní potřeba souhlas rodičů a alespoň dvou doktorů.

Až do letošního roku platilo, že o ukončení života mohli se souhlasem rodičů požádat starší dvanácti let. Od šestnácti pak pacient souhlas dospělého nepotřeboval. Stejným způsobem mohli o usmrcení požádat i rodiče dítěte mladšího jednoho roku. Nové opatření tak vykrývá takzvanou šedou zónu.

Schválení předcházely vyostřené debaty koaličních partnerů. Proti návrhu se stavěla Křesťanskodemokratická výzva, které je sám Jonge členem, a Křesťanská unie. Naopak o jeho prosazení se snažila Lidová strana pro svobodu a demokracii společně s Demokraty 66.

Dětská eutanazie v praxi

Nizozemsko se tak stalo teprve druhou zemí na světě, kde je dětská eutanazie legální. Prvenství v tomto ohledu drží sousední Belgie. Tamní vláda ji totiž povolila už v roce 2014, kdy odstranila věková omezení. Stát zaznamenal první takový případ v roce 2016, druhý pak v roce 2017. Šlo o teprve devítiletého chlapce s nádorem na mozku a jedenáctileté dítě trpící cystickou fibrózou.

Podobně jako v zemi tulipánů musí i v Belgii žádost o usmrcení schválit rodiče. Dítě ji pak navíc musí potvrdit písemně. Aby se zjistilo, jestli už člověk dosáhl dostatečné inteligence a mohl sám učinit tak zásadní rozhodnutí a nekoná pod vlivem třetí strany, podstoupí také vyšetření u psychiatra.