Testování na covid-19 v Kateřinské zahradě

Testování na covid-19 v Kateřinské zahradě Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Nové testy na covid-19 slibují výsledky do hodiny. Budou už tento týden

Pro zjednodušení a urychlení testování na koronavirus bude již od října možné použít takzvané RT-LAMP testy, které umožňují detekci jak ze vzorku získaného výtěrem nosohltanu, tak ze vzorku získaného pouhým vykloktáním. Česká firma má tuto novou testovací technologii vyvinutou, otestovanou a připravenou k používání už bezmála měsíc. Administrativní procesy však používání těchto testů, které nevyžadují žádný speciální přístroj a výsledek ukáží do hodiny, stále oddalují.  Začátkem října by se to mělo změnit.

Pro firmu byl podnětem k vývoji požadavek neziskové organizace a domovů důchodců na rychlé, jednoduché a spolehlivé testy, který přišel na počátku jara. „Metoda PCR, která se nyní pro testování používá, je založena na množení genetického materiálu viru při opakovaných změnách teplot a je prováděna na speciálním přístroji, který není dostupný v každé laboratoři. Limitem této metody je množství vzorků, které lze v přístroji zpracovat," docent Ladislav Burýšek, ředitel a zakladatel firmy, která s novými testy přichází.

A jak nový způsob testování funguje? "Metoda LAMP je založena na podobné bázi jako metoda PCR, používá však jiné enzymy a teploty se nemusí cyklovat. Jde o tzv. izotermální amplifikaci, tedy za stálé teploty. K analýze tudíž stačí jakýkoliv jednoduchý přístroj, který je schopen udržet stálou teplotu, a díky tomu lze najednou zpracovat mnohem vyšší počet vzorků. Jde o rychlejší i jednodušší metodu zpracování odebraného vzorku, LAMP testy výsledek ukáží do 55 minut,“ říká Burýšek. Další výhodou LAMP testů je cena, který by mohla být o polovinu nižší než u metody PCR.

Testy mají dle validační zprávy spolehlivost kolem 95 až 98 % a zvládne je provést i běžný laborant. Výsledek je odečítán na základě změny zbarvení vzorku pouhým okem. Zatím firma čeká na schválení, které by mělo přijít v úterý a které by mělo umožnit distribuci od 1. října 2020. „Test už máme dlouho hotový, před měsícem byl validovaný, ale čekáme, než se vyřídí papíry,“ uvádí docent Burýšek. Společnost navázala spolupráci s farmaceutickou firmou, která testy bude vyrábět a distribuovat.

Výrobce je připraven produkovat hned od počátku 10 000 kusů denně a zásadně tím navýšit testovací kapacity. Distribuci plánují primárně do nemocnic. Další využití se rýsuje například na letištích i na hranicích.  „Počítáme s tím a těšíme se velmi na to, že v dohledné době tu budou nové testy, které budou mít rychlou odpověď - do několika málo hodin výsledek, navíc budou lacinější než ty stávající" řekla už v září pražská hygienička Zdeňka Jágrová.

V budoucnu by navíc mohlo být možné odebírat vzorky i šetrnější metodou kloktáním, která by výrazně zjednodušila práci na odběrových místech a mnohonásobně zvýšila kapacitu odběrů. „V současné době máme tyto testy validované jen na izolovaný vzorek z výtěrů z nosohltanu. Metoda kloktáním není zatím oficiálně schválená, takže bychom museli ještě čekat a až poté znovu validovat testy. I když už teď víme, že to funguje a máme to otestované. Metoda kloktáním je již například schválená v Kanadě a provádí se třeba u školní mládeže. Vše to ale závisí na administrativních průtazích, které to ztěžují,“ dodává docent Burýšek.

Dále chce firma testy natolik zjednodušit, aby si je mohli lidé provádět a vyhodnocovat sami doma, jelikož k inkubaci stačí dle slov Ladislava Burýška „běžný hrnec pro vaření sous vide, který udrží stálou teplotu okolo 60 °C“. Další testy založené na metodě LAMP vyvíjí například i Masarykova univerzita, která by svou modifikaci mohla do kapacit testování připojit také.