Epidemiolog Roman Prymula v Partii na FTV Prima (20.9.2020)

Epidemiolog Roman Prymula v Partii na FTV Prima (20.9.2020) Zdroj: Reprofoto FTV Prima

Epidemiolog a zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula
Epidemiolog a zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula
Epidemiolog a zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula
Odběrové místo v Nemocnici Na Bulovce - lidé museli kvůli kolapsu systému žádanek čekat. 18. září 2020.
Odběrové místo v Nemocnici Na Bulovce - lidé museli kvůli kolapsu systému žádanek čekat. 18. září 2020.
15
Fotogalerie

Prymula: Očekávám 6 až 8 tisíc nakažených denně. Nouzový stav je na místě, zavření škol je pravděpodobné

V Česku bude pravděpodobně denně přibývat 6000 až 8000 potvrzených nákaz covidem-19, řekl dnes v Partii televize Prima vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula. Pomoci zploštit růst křivky počtu nakažených by podle něj mohla další opatření, na místě je i zvažovat vyhlášení nouzového stavu, dodal. Za pravděpodobné považuje uzavření škol, především v Praze. Reprodukční číslo, které udává, kolik dalších lidí v průměru nakazí jeden infikovaný, se podle něj nyní blíží 1,8.

Prymula uvedl, že každá setina je u reprodukčního čísla rozhodující. V pondělí bylo v zemi 1,59, aktuálně se podle něj v intervalech blíží 1,8. "Neříkám, že je to katastrofa, ale je to stav, který je krizový a musí se výrazně brzdit," řekl. Míní, že je třeba uvažovat i o vyhlášení nouzového stavu, který by kabinetu umožnil zavádění závažnějších celoplošných opatření, ke kterým nemá pravomoc ministerstvo zdravotnictví.

Předseda opoziční ODS Petr Fiala v Partii uvedl, že nouzový stav na místě není. "Není pro to žádný důvod. Jsou tu kompetence ministerstva zdravotnictví, možná rozhodnutí vlády. Pořád se ještě nevyčerpaly všechny možnosti. Preferuji, aby se spíš přistupovalo lokálně a regionálně, než abychom přecházeli k plošným opatřením," uvedl.

Prymula varoval před exponenciálním růstem počtu infikovaných, v takovém případě by se musela znovu jako na jaře dělat ekonomicky náročná opatření. "Není to žádné strašení, každý si může vzít kalkulačku," řekl. Za jisté považuje, že Česko bude brzy stoupat do pásma šesti až osmi tisícovek nakažených denně.

Na místě je podle Prymuly uvažovat o omezení hromadných akcí. "Jedná se o společenské akce, kde dochází ke konzumaci nejen alkoholu," uvedl. Česko by mohlo zpřísnit opatření po vzoru jiných evropských zemí. "Budou diskutována i sportovní utkání. Je řada zemí, kde se prostě hraje bez diváků, i u velkých pohárových soutěží v Evropě," uvedl Prymula.

Školy by se mohly zavřít do týdne

Za pravděpodobnou alternativu považuje uzavření škol, za reálné to považuje do týdne, především v hlavním městě. Týkat by se nemuselo nejmladších dětí. "Svědčí pro to různá virologická data. Na prvním stupni se nákaza nešíří tak intenzivně jako na druhém a výše. Ty děti se nenakazí tak rychle a nevylučují tolik toho viru," řekl Prymula.

Podle někdejšího ministra školství Fialy by měla mít opatření ohledně škol hlavně logiku. "Jestliže sedí děti zarouškované ve třídách a pak jdou cvičit bez roušek do tělocviku, to úplně logiku nemá," řekl. Základní školy by se podle něj měly co nejdéle udržet v chodu a rozhodovat by se mělo podle lokální situace.

Pro účely krajských a senátních voleb na začátku října lze podle Prymuly nastavit mechanismus, kterým lze předejít shromažďování lidí. "Lidé mohou stát venku, lze to rozložit i časově," řekl.