Roman Prymula a Jan Hamáček s rouškami na tiskovce na Úřadu vlády (17.3.2020)

Roman Prymula a Jan Hamáček s rouškami na tiskovce na Úřadu vlády (17.3.2020) Zdroj: Úřad vlády

Roman Prymula a Jan Hamáček s rouškou na tiskovce na Úřadu vlády (17.3.2020)
Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) u pultíku ve Sněmovně během interpelací (17.9.2020)
Epidemiolog a zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula
Epidemiolog a zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula
Do Česka se vrátily povinné roušky. Nasadili je i zákazníci hypermarketu v pražských Letňanech.
14
Fotogalerie

Hamáček: Situace kvůli covidu je vážná, musíme zrušit hromadné akce. Prymula: Druhou vlnu jsem podcenil

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) míní, že vývoj epidemie koronaviru je tak vážný, že nastal čas maximálně omezit sociální kontakty, což znamená zrušit hromadné akce. Řekl to Právu. Za fatální chybu považuje, že se odkládalo znovuzavedení roušek. Podle něj je nutné se "za každou cenu" udržet pod 120.000 nakaženými, aby systém nekolaboval. Aktuálně je nakažených 21.909 lidí.

Epidemiolog a vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula dnešním Lidovým novinám řekl, že příští týdny lze očekávat tři až čtyři tisíce nově infikovaných za den. Situace by se podle něj měla zlepšit za tři týdny, kdy se projeví současná opatření. Křivka nakažených by mohla začít klesat. V pátek v Česku přibylo 2111 potvrzených případů nákazy koronavirem. To je zhruba o tisícovku méně, než byl čtvrteční rekordní počet, ale přibližně stejně jako ve středu.

Prymula uvedl, že nečekal, že druhá vlna epidemie bude tak silná. "Osobně jsem si myslel, že to zvládneme o něco lépe. Podceňování viru nebylo správné a vymstilo se nám," řekl LN. Stejně jako Hamáček hovoří o nutnosti "striktně minimalizovat kontakty". "Budeme se snažit alespoň na dobu jednoho až dvou měsíců omezit kontakty na různých společenských akcích a podobně. Můžeme očekávat, že oranžová barva na semaforu, který člení Česko podle rizika nákazy, bude o víkendu ve většině krajů," řekl. Nyní je na mapě regionů podle rizika nákazy covidem-19 Praha na nejhorším, tedy červeném stupni. Dalších deset okresů je oranžových, většina zatím zelených a zbylé mají bílou barvu označující malé riziko.

S plošným zavíráním škol se podle Prymuly nyní nepočítá. Může se podle něj stát, že bude dále omezena otevírací doba barů a restaurací, které nyní musí mít zavřeno mezi půlnocí a šestou hodinou ranní. "Může se to stát. Myslím si, že k omezení dojde. Ale zřejmě se omezí spíše kapacity podniků a nařízení bude regionální," řekl.

V celém Česku je od pátečního podvečera zakázaná většina vnitřních hromadných akcí na stání pro více než deset lidí. Restaurace, bary nebo kluby nesmí vpustit dovnitř více hostů, než je kapacita k sezení. Tyto podniky mají také omezenou otvírací dobu. Kvůli tempu šíření nového koronaviru ministerstvo zdravotnictví rozšířilo také povinnost nosit roušky ve školách. Dosud se vztahovala jen na společné prostory jako chodby či toalety. Nyní jsou povinné i při výuce ve třídách. Povinnost platí pro druhý stupeň základních škol, střední a vysoké školy.