V Minsku proti Lukašenkovi demonstrovalo více než 100 000 lidí

V Minsku proti Lukašenkovi demonstrovalo více než 100 000 lidí Zdroj: ČTK/DPA/Ulf Mauder

V Minsku proti Lukašenkovi demonstrovalo více než 100 000 lidí
V Minsku proti Lukašenkovi demonstrovalo více než 100 000 lidí
V Minsku proti Lukašenkovi demonstrovalo více než 100 000 lidí
V Minsku proti Lukašenkovi demonstrovalo více než 100 000 lidí
4
Fotogalerie

Běloruský boj za demokracii nekončí: V Minsku proti Lukašenkovi demonstrovalo více než 100 000 lidí

Více než 100.000 demonstrantů se podle tiskových agentur v neděli v centru Minska domáhalo odstoupení prezidenta Alexandra Lukašenka. Úřady tlampači vyzývaly účastníky nepovolené akce k rozchodu a varovaly před užitím síly, pokud neuposlechnou. V okolí byly soustředěny policejní i vojenské jednotky, ale pořádkové síly nezasáhly. Protesty se konaly také v Brestu, Grodnu, Vitebsku a dalších městech.

Dav s bílo-červenými vlajkami, které se staly barvami protestu, zaplnil náměstí Nezávislosti a přilehlé ulice a sborově vykřikoval hesla jako "Odejdi!", "Svoboda!" či "Lukašenka do antona (vozu pro přepravu vězňů a zatčených)", vylíčil reportér agentury AFP. Více než 100.000 demonstrantů se v centru hlavního města sešlo druhou neděli za sebou.

"Jestli (Lukašenko) opravdu vyhrál volby, tak proč proti němu tolik lidí vychází protestovat?" prohlásil osmnáctiletý Jauhen. "(Lukašenko) chce, abychom se rozešli a žili jako dřív. Ale už nikdy nebude jako dřív," řekl osmadvacetiletý Nikita. Lukašenko, který je u moci 26 let, se ještě nikdy nestřetl s tak početným a vytrvalým odporem, dodala AFP.

Agentura DPA psala o "bezprecedentní soudržnosti občanů všech tříd v zemi, ovládané v sovětském stylu i třicet let po pádu komunismu". Protesty v Minsku podle ní nejsou ani protiruské, ani proevropské. "Chci, aby tento teror skončil, abychom mohli konečně svobodně žít," řekla dvaapadesátiletá historička Svjatlana. "Tento režim a tento diktátor mají na rukou tolik krve," dodala v slzách.

"Bělorusko se změnilo. Lukašenko dokázal všechny sjednotit, od dělníků po inteligenci," řekl agentuře AP Slava Čirkov, který na demonstraci přišel se ženou a synem a s transparentem "Lukašenko, mléko ti zkyslo!" v narážce na předchozí prezidentovu dráhu šéfa zemědělského družstva.

"Půjdeš do práce pro diktátora? Stávka - to je naše odpověď," prohlásil na demonstraci vůdce stávkového výboru v minské továrně na traktory.

Demonstrace se podle listu Kommersant zúčastnili také členové koordinační rady, kterou vytvořila opozice kvůli hladkému předání moci. Její členka Maryja Kalesnikavová vyzývala lidi, aby se nepřibližovali k válečnému památníku, který střeží vojáci. Mezi demonstranty a vojáky se postavili hudebníci, kteří zahráli písničku o třech želvách. Lidé se nakonec v klidu rozešli.

Během statisícové demonstrace - a některá média odhadovala počet demonstrantů i na dvojnásobek a více - se na sociálních sítích a v médiích objevily záběry, zachycující pětašedesátiletého Lukašenka v neprůstřelné vestě a se zbraní v ruce. Server Tut.by poznamenal, že Lukašenkově kalašnikovu chyběl zásobník.

Protesty propukly po prezidentských volbách z 9. srpna, které podle úřadů pošesté vyhrál Lukašenko, tentokráte s více než 80 procenty hlasů, zatímco opoziční kandidátka Svjatlana Cichanouská získala deset procent. Hodně Bělorusů pokládá tento výsledek za zfalšovaný. Opozice, stejně jako Evropská unie, výsledek voleb neuznává. Protesty, které nepotlačily ani brutální policejní zákroky v prvních dnech po volbách, dnes pokračovaly patnáctým dnem.