Kramářova vila: Andrej Babiš (ANO) a Mike Pompeo (12. 8. 2020)

Kramářova vila: Andrej Babiš (ANO) a Mike Pompeo (12. 8. 2020) Zdroj: Blesk - Tonda Tran

Kramářova vila: Andrej Babiš (ANO) a Mike Pompeo (12. 8. 2020)
Kramářova vila: Andrej Babiš (ANO) a Mike Pompeo (12. 8. 2020)
Kramářova vila: Monika Babišová (12. 8. 2020)
Kramářova vila: Monika Babišová (12. 8. 2020)
Kramářova vila: Zleva Susan Pompeová, Mike Pompeo, Andrej Babiš (ANO) a Monika Babišová (12. 8. 2020)
21
Fotogalerie

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo se setkal s premiérem. Babiš ho přivítal v Kramářově vile

Premiér Andrej Babiš (ANO) přivítal v Kramářově vile amerického ministra zahraničí Mikea Pompea. Jednat by měli o obchodní spolupráci, boji proti koronaviru nebo vlivu Ruska a Číny. Pracovního oběda se zúčastní také ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček a ministr obrany Lubomír Metnar (oba za ANO). Po jednání Babiš a Pompeo vystoupí na tiskové konferenci ve Strakově akademii.

Ještě před Pompeovým příjezdem dorazila do Kramářovy vily jeho manželka Susan, které Babiš s manželkou Monikou ukázali výhled na Prahu. Amerického ministra poté přivítali český premiér i obě ženy, všichni čtyři zapózovali pro fotografy a následně se nechali vyfotit sami Babiš s Pompeem. Nikdo z přítomných neměl roušky kvůli koronaviru. Přivítání se konalo bez vojenských poct, po jeho skončení se politici odebrali do budovy k pracovnímu obědu. Jejich manželky budou mít oběd samostatně.

Babiš v úterý uvedl, že z americké strany očekává také vznesení otázky výstavby nového jaderného bloku v Dukovanech. Americká společnost Westinghouse je jedním z uchazečů o zakázku. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) po úterním jednání s Pompeem v Plzni uvedl, že Česko nepočítá s podpisem nového memoranda se Spojenými státy týkajícího se výstavby, neboť by to mohlo narušit notifikační proces u Evropské komise.

Pompeo na svém twitteru v noci poděkoval Plzeňskému pivovaru, v jehož prostorách s Petříčkem debatoval, za "fantastickou návštěvu a vynikající pokrm". Ještě předtím Pompeo navštívil Muzeum generála Pattona a ministři si také připomněli 75. výročí konce druhé světové války a položili věnce u památníku Díky, Ameriko! Uctili tak památku amerických vojáků, kteří na konci druhé světové války osvobodili západní část Československa.

Po schůzce s Babišem čeká Pompea projev v Senátu. Nejprve se sejde s předsedou horní komory Parlamentu Milošem Vystrčilem (ODS) a se šéfem zahraničního výboru Senátu Pavlem Fischerem (nestraník). Následně by měl před zákonodárci přednést zhruba pětiminutový projev, po kterém bude následovat asi čtvrthodinová diskuse se senátory.

Odpoledne přijme Pompea na Pražském hradě prezident Miloš Zeman, schůzky se zúčastní i Babiš. Americké ministerstvo zahraničí před zahájením Pompeovy cesty uvedlo, že schůzka na Hradě bude mít spíš zdvořilostní charakter. Žádné společné vystoupení Pompea a Zemana se neplánuje.