Při havárii letadla v Indii zemřelo nejméně 17 lidí

Při havárii letadla v Indii zemřelo nejméně 17 lidí Zdroj: ČTK/Xinhua

Při havárii letadla v Indii zemřelo nejméně 17 lidí
Při havárii letadla v Indii zemřelo nejméně 17 lidí
Při havárii letadla v Indii zemřelo nejméně 17 lidí
3
Fotogalerie

Při pádu letadla v Indii zemřelo nejméně 17 lidí, další jsou v kritickém stavu

Nehoda letadla společnosti Air India, které v pátek havarovalo při přistání na jihu Indie, si vyžádala nejméně 17 obětí a přes 100 zraněných. Nejméně 15 zraněných je v kritickém stavu. O nové bilanci informovala agentura Reuters s odvoláním na místní úřady.

Na palubě Boeingu 737-800 bylo 191 osob. Podle místních televizních stanic stroj při přistávání v hustém dešti a za špatné viditelnosti přejel ranvej, sjel více než deset metrů dolů po svahu a pak se jeho trup rozlomil na dvě části. Letadlo bylo v provozu dva roky.

Nehoda se stala ve městě Kalikut ve státě Kérala. Přistávací dráha je na kopci a po obou stranách ji lemují hluboké rokle; přistávání je tu náročné i za příhodných podmínek.

"Kvůli špatnému počasí nemohl pilot napoprvé přistát, tak se se strojem otočil a pokusil se naletět na přistání z jiné strany," uvedl indický ministr pro civilní letectví.

Mezi mrtvými jsou podle prvních informací oba piloti letadla. Letoun po havárii nezačal hořet a cestující bylo možné evakuovat. Záchranná akce už byla oficiálně ukončena.

Podle Air India bylo na palubě 174 dospělých cestujících, deset dětí, dva piloti a pět členů palubního personálu. Agentura Reuters uvedla, že 173 osob bylo po nehodě hospitalizováno. Jednalo se o repatriační let z Dubaje, kterým se do Indie vraceli indičtí občané ze zahraničí. Pravidelné komerční lety byly zrušeny kvůli pandemii nemoci covid-19.

Nejhorší letecká katastrofa se v Indii stala 12. listopadu 1996, kdy se nad státem Harijána srazil letoun společnosti Saudi Arabian Airlines s letem Kazakhastan Airlines. Zahynulo všech 349 osob na palubě obou letadel.