Miloš Jakeš, byl český komunistický politik, který v letech 1987–1989 působil jako generální tajemník ÚV KSČ.

Miloš Jakeš, byl český komunistický politik, který v letech 1987–1989 působil jako generální tajemník ÚV KSČ. Zdroj: Profimedia

Miloš Jakeš
Miloš Jakeš
Miloš Jakeš: Příběh komunisty
Miloš Jakeš
Miloš Jakeš
11
Fotogalerie

Zemřel Miloš Jakeš, předrevoluční generální tajemník ÚV KSČ. Bylo mu 97 let

Zemřel předrevoluční generální tajemník ústředního výboru KSČ Miloš Jakeš. Bylo mu 97 let. Uvedla to televize CNN Prima News, podle které se dnes konal Jakešův pohřeb v pražském motolském krematoriu. Českému rozhlasu Radiožurnálu zprávu o Jakešově úmrtí potvrdil Josef Skála z KSČM. Jakeš se do povědomí zapsal zmateným a místy až bezelstně upřímným projevem z Červeného Hrádku na Plzeňsku z července 1989, jehož nahrávka bavila lidi v tehdejším Československu.

Předseda KSČM Vojtěch Filip dnes večer na dotaz ČTK sdělil, že informaci neumí ověřit. Jakešovo úmrtí nemohla potvrdit ani mluvčí komunistů Helena Grofová, Jakešova rodina podle ní nekomunikuje.

Do nejvlivnější politické funkce tehdejší federace byl Jakeš jako nástupce normalizačního šéfa komunistů Gustáva Husáka překvapivě zvolen v prosinci 1987. Z funkce odešel v době sametové revoluce v roce 1989, při demonstracích tehdy dav často skandoval heslo "Jakeše do koše". Ještě před koncem roku 1989 byl Jakeš z komunistické strany vyloučen.

Jakeš se narodil 12. srpna 1922 v obci České Chalupy na Českokrumlovsku. Studoval a poté pracoval v národním podniku Svit Zlín. Do komunistické strany vstoupil v roce 1945. Studoval na Vysoké škole stranické v Moskvě a postupně se dostal do ústředního výboru KSČ. V období Pražského jara v roce 1968 se přiklonil na stranu konzervativních sil v komunistické straně, což mu po okupaci vojsky Varšavské smlouvy zajistilo pokračování kariéry.

Jakešovo působení v nejvyšší stranické funkci je spojeno s agonií a následným pádem komunistického zřízení v Československu. Projev v Červeném Hrádku z něj udělal nechtěnou komediální hvězdu. Mimo jiné v něm apeloval na to, aby komunisté získali podporu obyvatel a nezůstali sami "jak kůl v plotě". Projev byl pro mnohé Čechy i Slováky signálem, že vládnoucí režim není tak silný, jak se tvářil při rozhánění opozičních demonstrací. "To není jednoduchý proces, ta přestavba. To je proces, bych řekl, v kterým se ne každý dost vyzná," řekl například posluchačům k tehdejší politické situaci.

Listopadové události roku 1989 považoval Jakeš za kontrarevoluční převrat vedoucí k porážce socialismu. Studentské shromáždění podle něj zneužili pro své účely příslušníci Státní bezpečnosti v čele s Alojzem Lorencem ve spolupráci s některými členy tehdejšího ústředního výboru KSČ, kteří si přáli změnit stranické vedení. "Chtěli změnit svým činem vedení strany a zatím otevírali cestu k likvidaci socialismu," uvedl Jakeš v prohlášení, které předloni v listopadu předal ČTK.

Více o Miloši Jakešovi se můžete dočíst zde >>>