Protesty Black lives matter v Londýně

Protesty Black lives matter v Londýně Zdroj: Reuters

Nepolitičtí vojáci: Britská armáda chce zakázat pokleknutí kvůli Black Lives Matter

Armáda nemá být politická. Tak zní ve zkratce vzkaz britského Ministerstva obrany. Podle deníku Daily Mail mají tamní vojáci zákaz klečet v rámci projevu solidarity s protesty Black Lives Matter. Bezpečnostní složky ve Velké Británii přitom nezaujímají jednotné stanovisko. Minulý měsíc stejný způsob protestu svým zaměstnancům posvětilo vedení Metropolitní policejní služby v Londýně.

Daily Mail přišel s nejmenovaným zdrojem přímo z námořnického školicího střediska HMS Sultan ve městě Gosport na jihu Anglie. Velitelé měli údajně instruovat přítomný personál, aby se vyvaroval vyjadřování svých názorů právě tímto způsobem. „Když na sobě mají uniformu, nemají dovoleno účastnit se žádné politické aktivity. Když si někdo klekne, stává se z toho politické hnutí,“ uvedl další anonymní zdroj, tentokrát z Ministerstva obrany.

Zároveň s přísným prohlášením však také ministerstvo jednoznačně odsoudilo rasismus, chce prý proti němu bojovat. Instituce z toho důvodu hledá způsoby, jak svá stanoviska přesněji vyjádřit v příhodné situaci. Postoj armády se nelíbí veteránovi Benu McBeanovi, který v roce 2008 na území Afghánistánu přišel o levou paži a pravou nohu. „Nemyslím, že boj proti rasismu je politický. Nemůžete říct, že chcete bojovat proti rasismu a pak neprojevit podporu,“ dal najevo svůj názor pro deník The Sun.

Zatím se zdá, že bezpečnostní složky Velké Británie se řídí podle svého. Metropolitní policie v Londýně, také známá jako Scotland Yard, na začátku června svým zaměstnancům veřejné projevy povolila. Podobná gesta prý ukazují lidskost. Někteří strážníci se například za pokleknutí na světoznámé ulici Downing Street dočkali hlasitého potlesku demonstrantů.

Na druhou stranu se najdou i jedinci s opačným názorem. „U Metropolitní policie jsem sloužil před mnoha lety. Pokleknout nikdy, stydím se za to, co dnes musí dělat. Za mých dob by to bylo hodně jiné,“ napsal jeden z nich na Twitter.

Pokleknutí jakožto forma protestu proti policejnímu násilí a rasismu se do světa rozšířila z USA. Hráč amerického fotbalu Colin Kaepernick zůstal při předsezónním zápase v roce 2016 sedět na lavici ve chvíli, kdy hrála státní hymna. O týden později pak své původní gesto poupravil na pokleknutí na jedno koleno. Z roku 1965 se také dochovala fotografie zachycující Martina Luthera Kinga klečícího na jednom koleni při modlitbě během pochodu za lidská práva v roce 1965.